9
AP

Libanese regering neemt ontslag na enorme explosie en volksprotest

In Libanon heeft premier Hassan Diab in een televisietoespraak officieel het ontslag van zijn regering bekendgemaakt. Het bestuur kwam onder grote druk te staan na de protesten die volgden op de verwoestende explosie van vorige week in de haven van Beiroet. Eerder waren al meerdere ministers uit Diabs kabinet opgestapt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Diab, die zich onafhankelijk noemt, stelde de traditionele politieke klasse verantwoordelijk voor haar mislukkingen. “Er is een groep die alles uit eigenbelang doet en ons tegenwerkt. Zij zijn tegen ons”, zei hij in de korte tv-toespraak.

“Met het oog op dit alles kondig ik vandaag dan ook het ontslag van deze regering aan. Moge God Libanon beschermen.” Diab herhaalde de laatste zin driemaal. 

Volgens de politicus is de explosie te wijten aan corruptie. Die heeft tot “deze aardbeving die het land heeft geteisterd” geleid. “Vandaag doen we een stap terug om achter het volk te gaan staan. Mensen eisen dat de verantwoordelijken voor de ramp worden aangepakt en dat er echte verandering komt.”

“Ik heb ontdekt dat de institutionele corruptie sterker is dan de staat”, zei Diab ook, die zijn regering in januari had gevormd. 

9
Photo News

In de haven van Beiroet ontplofte vorige week dinsdag een opslagplaats waar zo’n 2.750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen volgens de gouverneur van de Libanese hoofdstad meer dan tweehonderd doden. Naar schatting 6.000 mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden.

Nog voor de verwoestende ramp verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis, die eind vorig jaar nog tot veel onrust heeft geleid. De onthulling dat het explosieve ammoniumnitraat al jaren als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, leidde tot nieuwe gewelddadige demonstraties. 

9
AFP

Ook vandaag waren er protesten in het centrum van Beiroet. Voor de derde dag op rij al. Demonstranten gooiden bij het parlement stenen naar ordetroepen, die antwoordden met traangas. De betogers houden de regering verantwoordelijk voor de tragedie, die ze corruptie en nalatigheid verwijten.

“We willen de regering vernietigen’’, zei de 19-jarige Nissan Ghrawi aan persbureau Reuters. De jongeman is werkloos. “Ze geven ons geen werk en rechten.’’

9
AP

Afgelopen weekend had premier Diab nog gezegd dat hij vervroegde verkiezingen zou voorstellen, om zo de situatie op straat in Beiroet te kalmeren. De volgende stembusgang in Libanon zou normaal pas in 2022 doorgaan.

Libanese media kondigden eerder vandaag al aan dat de voltallige regering ontslag zou nemen. Minister van Gezondheid Hamad Hassan bevestigde dit nieuws na afloop van een ministerraad, aldus de Libanese pers. Volgens minister Hassan is het ontslag “geen vlucht voor verantwoordelijkheid”.

9 Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis.
ANP Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis.

Gisteren en vandaag stapten meerdere ministers al op uit het kabinet van Diab. De druk op de premier nam hierdoor nog verder toe. De ministers van Justitie (Marie Claude Najm) en van Financiën (Ghazi Wazni) dienden deze namiddag hun ontslag in. Ze volgden het voorbeeld van de ministers van Informatie (Manal Abdel Samad) en van Milieu (Damianos Kattar), die gisteren hun portefeuilles inleverden. 

9
AP

De oorzaak van de enorme ontploffing van vorige vorige week is nog niet bekend. Maar dat de verwoesting zo groot is, komt door de lading ammoniumnitraat die jarenlang in de haven lag, in een loods die daar bovendien niet geschikt voor was.

Douane en havenautoriteiten hadden er vaak op aangedrongen het levensgevaarlijke spul weg te halen, maar hun oproepen kregen geen gehoor. Het goedje lag er opgeslagen nadat het door justitie in beslag was genomen.

Lees ook:

B-Fast-stichter Luc Beaucourt striemend over treuzelende Belgische hulp aan Libanon: “24 uur heb je. Later heeft geen zin meer” (+)

Libanon-kenners denken dat het land deze ramp alleen met internationale steun te boven kan komen: “We zijn een volk van overlevers. Maar dit is de klap te veel” (+)

9 De explosie richtte een enorme ravage aan in het havengebied.
ANP De explosie richtte een enorme ravage aan in het havengebied.
9 Libanese soldaten in de haven van Beiroet.
ANP Libanese soldaten in de haven van Beiroet.
9
ANP

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Verbeeck

    Trek hun bescherming in en breng ze voor de rechters. Zouden ze in België ook met sommigen moeten doen , zal nooit gebeuren hier want ze beschermen elkaar.

  • Erik Meers

    De gemakkelijkste oplossing , de zakken zijn gevuld en nu komt er een periode van ellende dus stappen we op .

Lees meer