AFP

Libië onderschept 500 migranten op weg naar Europa

In Libië hebben de internationaal niet erkende autoriteiten ongeveer 545 Afrikaanse vluchtelingen opgepakt die de Middellandse Zee richting Europa wilden oversteken. Dat heeft Mohammed Abdelsalam al-Kweiri, functionaris van de dienst bestrijding van clandestiene immigratie, gezegd. Die dienst maakt deel uit van de feitelijk regerende overheid in Tripoli. Die is niet door de internationale gemeenschap erkend: "haar" regering zetelt in Tobroek.

De migranten werden opgepakt tijdens een grootschalige raid nabij Tripoli. Zij stonden op het punt aan boord van een schip te gaan, maar werden overgebracht naar opvangcentra in de hoofdstad.

Onder het bewind van kolonel Kadhafi kon de Afrikaanse migratiegolf naar Europa via Libië binnen de perken gehouden worden. Sinds zijn dood is het land in diepe chaos verzeild, met twee concurrerende regeringen en parlementen, talloze gewapende clans en milities, en uiterst broze grenzen. Daar maken veel wanhopige Afrikanen dezer dagen gebruik van. Vanuit Libië is het "slechts" 300 kilometer naar het Italiaanse eiland Lampedusa.

De Europese Unie probeert de migranten van het oude continent weg te houden door meer militaire armslag te geven aan Frontex, het agentschap dat de Europese buitengrenzen moet beschermen.

Lees meer