Deze migranten konden vandaag wél gered worden door de Libische kustwacht. Voor een andere vluchtelingenboot in nood waren niet genoeg middelen voorhanden.
AFP Deze migranten konden vandaag wél gered worden door de Libische kustwacht. Voor een andere vluchtelingenboot in nood waren niet genoeg middelen voorhanden.

Libische kustwacht kan stuurloze vluchtelingenboot niet redden "bij gebrek aan middelen"

De Libische kustwacht heeft vandaag bijna 170 migranten gered voor de kust van Tripoli. Een tweede stuurloze boot met vluchtelingen moesten de reddingsdiensten "bij gebrek aan middelen" echter achterlaten, zo meldde de kustwacht.

"We stootten op twee boten. De ene vervoerde 168 migranten, de andere bevond zich ongeveer twee zeemijlen daarvandaan. Bij gebrek aan middelen hebben we enkel de eerste kunnen redden", zo verklaarde Ashraf al-Badri van de Libische kustwacht. Hij kon niet melden hoeveel migranten er zich op de tweede boot ophielden. De 168 migranten werden overgebracht naar de marinebasis van Tripoli, waar ze van internationale organisaties humanitaire bijstand kregen.

Generaal Ayoub Kacem van de Libische marine bevestigde dat de kustwachters geen tweede reddingsoperatie konden uitvoeren. "Dat soort operaties vergt veel tijd. We hebben niet genoeg middelen", kloeg hij. Hij stelde aan de kaak dat de internationale humanitaire organisaties "zich tevreden stellen met het verlenen van bijstand aan migranten na de redding". "Ze zouden beter boten en uitrusting sturen om meer migranten te redden."

Gisteren redden vissers nog 371 migranten voor de kust van Libië. Bijna 130 van hen bevonden zich aan boord van een rubberboot. Ze waren naar eigen zeggen beroofd door een gewapende bende en nadien in volle zee achtergelaten, aldus Kacem.

Lees meer