2 De speciale troepen van het Libische leger in Benghazi.
reuters De speciale troepen van het Libische leger in Benghazi.

Libische militaire leider Haftar neemt havenstad Benghazi in

Eenheden van de machtige Libische militaire leider Khalifa Haftar hebben naar eigen zeggen de havenstad Benghazi, de tweede grootste stad van Libië, onder hun controle gebracht. Na een strijd van meer dan drie jaar is Benghazi 'bevrijd van het terrorisme', zo stelde Haftar vanavond in een televisietoespraak.

De voormalige generaal heeft de leiding over het door hemzelf benoemde Nationale Libische Leger. Zijn troepen vochten in de havenstad tegen de Verdedigingsbrigades van Benghazi, een verbond van overwegend islamistische milities. In de stad begon in 2011 de opstand tegen de Libische leider Moamar al-Khadafi.

Sinds de val van Khadafi is het olierijke Libië verzonken in chaos en burgeroorlog. Drie regeringen en ettelijke milities strijden om de macht. Haftar controleert intussen grote delen van het oosten van Libië en is verbonden met de regering die daar de dienst uitmaakt. De militaire leider verwerpt de internationaal erkende eenheidsregering. Die heeft haar macht nog maar nauwelijks tot buiten de hoofdstad Tripoli kunnen uitbreiden.

2 De Libische leider Khalifa Haftar.
Reuters De Libische leider Khalifa Haftar.

Lees meer