Kunstenaar Salvador Dali.
photo_news Kunstenaar Salvador Dali.

Lichaam kunstenaar Dali mogelijk opgegraven op 20 juli

Een rechter in Madrid heeft beslist dat het stoffelijk overschot van de Spaanse kunstschilder Salvador Dali op 20 juli moet worden opgegraven voor een DNA-staal. De opgraving komt er omdat een vrouw uit Catalonië, in het noordoosten van Spanje, wil bewijzen dat Dali haar vader is. Ook Dali was afkomstig van die streek. De opgraving kan alsnog geblokkeerd worden door een beroep.

Volgens een woordvoerder van de Madrileense justitie zal het graf van Dali op 20 juli om 9u30 worden geopend. De afname van DNA-stalen zal onmiddellijk in het graf gebeuren. De stalen worden daarna naar een instituut in Madrid gestuurd voor analyse. De Dali-stichting, gevestigd in het theater-museum van Dali waar zijn stoffelijk overschot ligt, heeft echter beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter.

Dinsdag heeft het gerecht al speeksel van Pilar Abel Martinez laten afnemen. De 61-jarige vrouw probeert al jaren te bewijzen dat ze de enige dochter is van de artiest. Dat moet nu gebeuren via een DNA-analyse. Als het vaderschap wordt bewezen, kan de vrouw juridische procedures opstarten om haar deel van de erfenis te verkrijgen. Het proces is gepland op 18 september in Madrid.

De Catalaanse artiest overleed op 24 januari 1989 op 84-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboortedorp Figueras.

Lees meer