4 Twee vrouwen leggen bloemen neer in Whakatane.
AFP Twee vrouwen leggen bloemen neer in Whakatane.

Lichamen vermisten Nieuw-Zeeland nog steeds niet gevonden: White Island te gevaarlijk om te betreden

Gespecialiseerde diensten zijn er nog altijd niet in geslaagd om de lichamen van de acht vermiste mensen op het Nieuw-Zeelandse eiland Whakaari/White Island te bergen omdat het te gevaarlijk is. De vulkaan is nog te actief. “Gisteren was er een grote kans op een uitbarsting, vandaag is die kans nog groter”, zegt vulkanisch geoloog Graham Leonard tijdens een persconferentie in Wellington.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat is slecht nieuws voor een eventuele bergingsoperatie om de laatste lichamen van het vulkaaneiland af te halen. Zeker acht mensen zijn nog vermist op het eiland, maar de politie zegt dat er praktisch geen hoop meer is dat ze nog in leven zijn.

"We begrijpen dat de families en de bevolking willen dat de lichamen zo snel mogelijk worden opgespoord en teruggehaald", verklaarde Bruce Bird van de politie vandaag in Whakatane. "Maar we kunnen geen andere mensen in gevaar brengen. We moeten zeker zijn dat het veilig is om naar het eiland te gaan."

Maandag kwamen vijf mensen om het leven bij de uitbarsting van de vulkaan op het eiland. Gisteren overleed nog iemand aan zijn verwondingen. 

Nog 25 mensen kritiek

Momenteel worden 30 patiënten nog verzorgd in brandwondencentra in zes ziekenhuizen in het land. Onder hen zijn 25 nog in een kritieke toestand. Het gaat om mensen uit Australië, de VS, Nieuw-Zeeland, Duitsland, China, het Verenigd Koninkrijk en Maleisië.

Woensdagochtend  lokale tijd werden verhoogde vulkanische trillingen waargenomen waardoor de komende 24 uur nog uitbarstingen kunnen plaatsvinden.

4 De uitbarsting op White Island gezien vanaf een boot.
AP De uitbarsting op White Island gezien vanaf een boot.
4 Bloemen zijn bevestigd aan een bootje van White Island Tours, een van de bedrijfjes die de rondleidingen op White Island verzorgde.
EPA Bloemen zijn bevestigd aan een bootje van White Island Tours, een van de bedrijfjes die de rondleidingen op White Island verzorgde.
4 Bloemen aan de waterkant van Whakatane.
EPA Bloemen aan de waterkant van Whakatane.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer