Exterieur van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.
ANP Exterieur van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Lidstaten steunen Internationaal Strafhof na sancties VS

Meer dan zestig lidstaten van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) hebben hun steun aan het hof betuigd nadat de Verenigde Staten eerder deze maand sancties hadden ingesteld tegen medewerkers van het ICC.

De verklaring die is opgesteld door Costa Rica en Zwitserland is ondertekend door 67 van de 123 landen die zijn aangesloten bij het hof. "Wij herbevestigen hiermee onze standvastige steun voor het hof als onafhankelijk en onpartijdig juridisch instituut. Het hof is een belangrijk onderdeel voor internationale orde."

De VS kondigden op 12 juni sancties aan tegen medewerkers van het ICC die onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden die zijn gepleegd door Amerikaanse militairen in Afghanistan. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat het ICC wordt "gedreven door dubieuze partijen om onderzoek te doen". Daarmee zou hij doelen op Rusland.

President van het ICC Kwon O-gon noemde de maatregelen destijds "ongekend".

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean West

    Maar iets meer dan de helft steunt het Strafhof. Dat zegt genoeg over de verdeeldheid.

  • André Decrock

    Zal de wereld beginnen inzien dat de VS niet langer de wereldleider zijn en denken zich alles te kunnen permitteren ?

Lees meer