3 Het gebied met de spoorlijn waar de nazitrein hoogstwaarschijnlijk is verborgen.
AP Het gebied met de spoorlijn waar de nazitrein hoogstwaarschijnlijk is verborgen.

Locatie van nazitrein in Polen onthuld op doodsbed

De spannende zoektocht naar de mysterieuze nazitrein in Polen nadert de ontknoping. Een van de mannen, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor het verdwijnen van de trein vol goud en juwelen onthulde voor zijn dood de locatie. Het bewijs dat de nazitrein bestaat is geleverd door GPR-foto's, dit heeft het Poolse ministerie van Cultuur in Warschau laten weten.

Het is nog onduidelijk wat er in de trein zit. Hoogstwaarschijnlijk militaire attributen, maar juwelen, kunst en archiefstukken zijn ook mogelijk, meldt The Telegraph. Minister van Cultuur Piotr Zuchowski noemt de vondst 'exceptioneel' en stelde dat de trein 'mogelijk waardevolle spullen bevat'. Een man die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog meehielp de trein te verstoppen, onthulde op zijn doodsbed de locatie. Zuchowski wil zijn identiteit niet bekend maken.

De trein is 100 meter lang. Alle spullen in de trein zullen naar de rechtmatige eigenaren gaan. Tenminste, wanneer zij achterhaald kunnen worden.

Bewijs
Volgens radio Wroclaw is de trein gelokaliseerd langs een 4-kilometer lang spoor tussen Wroclaw-Walbrzych, dichtbij Walbrzych. Het bewijs dat de trein daadwerkelijk zou bestaan is geleverd door GPR-foto's. Met hulp van radiogolven kunnen beelden onder de grond worden gemaakt.

Sinds bekend werd dat de nazitrein toch zou bestaan, wordt de regio overspoeld door goudzoekers. Autoriteiten roepen op niet op eigen houtje de omgeving uit te kammen. Vermoedelijk is de trein omgeven met mijnen en kan er giftig methaangas vrijkomen.

3 Een ondergronds nazicomplex, genaamd Riese, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als opslagruimte.
EPA Een ondergronds nazicomplex, genaamd Riese, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als opslagruimte.
3 Een mijn in Walbrzych. Twee inwoners van het stadje verklaarden te weten waar de nazitrein te vinden is.
EPA Een mijn in Walbrzych. Twee inwoners van het stadje verklaarden te weten waar de nazitrein te vinden is.

Titanic

Polen is al weken in de ban van de mogelijke vondst van de mysterieuze trein. Volgens lokale overleveringen verdween de trein aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers voor oprukkende Sovjettroepen op de vlucht waren.

Tijdens de Duitse bezetting waren Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven. Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen. De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. De trein zou zijn verdwenen in een geheim gangenstelsel.

Twee mannen - een Pool en Duitser - claimden vorige week de trein te hebben gevonden en willen 10 procent vindersloon. Ze lieten via hun advocaten weten dat de trein zich 'ergens in Walbrzych zou bevinden'.  De vondst zou vergelijkbaar zijn met die van de Titanic. Het is nog onbekend of en wanneer de trein naar boven wordt gehaald.

Lees meer