2 Marine Le Pen belooft een referendum over een uitstap ui de EU en de eurozone indien ze president wordt.
AFP Marine Le Pen belooft een referendum over een uitstap ui de EU en de eurozone indien ze president wordt.

Loert 'frexit' om de hoek? Le Pen belooft referendum indien ze president wordt

Jongste peiling voorspelt overwinning Emmanuel Macron

Investeerders zullen hun geld niet uit Frankrijk weghalen als het land uit de eurozone stapt, meent extreemrechts presidentskandidaat Marine Le Pen. Indien ze wordt verkozen, belooft ze een referendum om de Franse frank opnieuw in te voeren. De jongste peiling voorspelt echter dat Le Pen in de tweede kiesronde zal verpletterd worden door de centrumlinkse kandidaat Emmanuel Macron.

In een interview met Sud Radio en tv-zender Public Senat verklaarde Le Pen dat indien ze op 7 mei wordt verkozen ze binnen zes maanden gesprekken zal opstarten met de rest van de Europese Unie en een referendum zal organiseren.

"Dan zal het Franse volk beslissen", zei ze. Ze voegde er aan toe dat Frankrijk in die termijn ook de uitkomst van de verkiezingen in Duitsland en Italië zal kennen.

Economische groei
"Er is zoveel liquiditeit in de wereld dat investeerders hun geld niet zullen weghalen uit Frankrijk, al zeker niet als ons land terug op het pad van de ecoomische groei is", verklaarde de leider van de antimigratie-, anti-EU- en anti-europartij Front National.

"Wat de investeerder zorgen baart, is dat ze geen winsten meer zullen kunnen maken zoals voordien. De wereld is veranderd en dat is hun bezorgdheid. De wereld keert de vrijhandel en het laissez faire-beleid de rug toe".

"Gevangenis" van Europese Unie

Volgens de peilingen zal Le Pen de eerste ronde van de verkiezingen op 23 april overleven, waarna de twee best scorende kandidaten tegen elkaar uitkomen op 7 mei. Dan zou ze volgens de peilingen verliezen van favoriet Emmanuel Macron, die sterk pro-euro is.

Eén van Le Pens campagnebeloften is dat ze Frankrijk uit wat ze "de gevangenis" van de Europese Unie zal halen en uit de muntunie zal stappen waar 19 van de 28 EU-lidstaten deel van uitmaken.

Ze heeft gezegd dat ze het herstel van de Franse nationale souvereniteit zal bepleiten en als dat niet  lukt een referendum zal houden waarbij de Franse kiezer moet beslissen over het lidmaatschap van de EU en de eurozone.

Maar vandaag liet ze verstaan dat het referendum er hoe dan ook zou komen, binnen de zes tot zeven maanden na haar gebeurlijke verkiezing.

"Er komt in elk geval een referendum", zei ze. Ze voegde er aan toe dat indien ze president wordt, ze zal aftreden mocht haar voorstel om uit de EU en de eurozone te stappen niet door het volk gesteund worden.

Peiling

Volgens de jongste peiling van de krant Le Monde behoudt Le Pen 25 procent steun in de eerste ronde op 23 april maar verliest ze zwaar in de beslissende ronde van 7 mei. Daar komt Emmanuel Macron afgetekend als winnaar uit de bus.


Meer dan 14.300 mensen werden bevraagd voor de poll die een scherpe stijging van de stemzekerheid aantoont nu de keuzes komen vast te liggen voor de nakende verkiezing. De peiling voorspelt dat Macron in de tweede ronde Le Pen zal verslaan met 61 procent tegenover 39 procent van de stemmen.

De voormalige minister van Financiën onder president François Hollande keerde vorig jaar de socialisten de rug toe en richtte zijn eigen centrumlinkse partij En Marche! op.

2 De voormalige minister van Financiën onder president François Hollande keerde vorig jaar de socialisten de rug toe en richtte zijn eigen centrumlinkse partij En Marche! op.
AFP De voormalige minister van Financiën onder president François Hollande keerde vorig jaar de socialisten de rug toe en richtte zijn eigen centrumlinkse partij En Marche! op.

Lees meer