5 Indonesische verkiezingsmedewerkers dragen stembussen door een rivier naar een afgelegen dorpje in het zuiden van Sulawesi.
AFP Indonesische verkiezingsmedewerkers dragen stembussen door een rivier naar een afgelegen dorpje in het zuiden van Sulawesi.

Logistieke megaoperatie: 190 miljoen Indonesiërs trekken vandaag naar de stembus

Zo'n 190 miljoen stemgerechtigde Indonesiërs mogen vandaag naar de stembus. Dan worden zowel landelijke als lokale verkiezingen gehouden in de enorme eilandenstaat. Dat gaat gepaard met een logistieke megaoperatie. De autoriteiten zetten vliegtuigen, speedboten en zelfs paarden en olifanten in om stembussen te transporteren.

De verkiezing geldt als een van de grootste in de wereld. Indonesië bestaat uit zo'n 17.000 eilanden en om alle kiezers te bedienen worden ongeveer 800.000 stembureaus geopend. In totaal doen 245.000 kandidaten mee, onder wie zittend president Joko 'Jokowi' Widodo (57) en zijn uitdager: oud-generaal Prabowo Subianto (67). Hij probeerde in 2014 ook al om president te worden, maar verloor van Widodo.

lees verder onder de foto:

5 Stembussen worden per bootje vervoerd...
AFP Stembussen worden per bootje vervoerd...

Pelgrimstocht

Widodo, die bekendstaat als een gematigde hervormer, heeft volgens peilingen goede kaarten om herkozen te worden. Hij spande zich in de aanloop naar de verkiezingen in om conservatieve kiezers aan zich te binden. De president ging op pelgrimstocht naar Mekka en koos de uiterst conservatieve Ma'ruf Amin (76) als zijn vicepresidentskandidaat. Zo'n 88 procent van de circa 260 miljoen Indonesiërs is moslim.

Het wordt vermoedelijk morgen al duidelijk wie zich de volgende president van Indonesië mag noemen, maar de officiële uitslag van de verkiezingen wordt pas in mei verwacht.

5 maar ook met paard en wagen...
AFP maar ook met paard en wagen...
5 ... of te voet door het water...
AFP ... of te voet door het water...
5 Medewerkers van de verkiezingscommissie  hebben zich verkleed als superhelden.
AFP Medewerkers van de verkiezingscommissie hebben zich verkleed als superhelden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer