EPA

Londen tekent protest aan tegen asiel Assange

Groot-Brittannië gaat formeel protest aantekenen bij de regering van Ecuador over de beslissing om WikiLeaksoprichter Julian Assange asiel te bieden in de ambassade in Londen. Daardoor kan Assange nog altijd niet worden uitgeleverd aan Zweden, dat hem wil vervolgen wegens verkrachting.

"Ecuador moet erkennen dat zijn beslissing drie jaar geleden om Assange onderdak te bieden de correcte rechtsgang heeft gehinderd", zei de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Hugo Swire donderdag.

Verjaring
De Zweedse aanklager besloot drie aanklachten van aanranding tegen Assange te laten vallen. Hiervoor staat namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar en die periode is nu voorbij. Het onderzoek naar mogelijke verkrachting blijft wel staan, die verjaringstermijn is tien jaar.

Assange liet in een verklaring weten dat hij een onschuldig man is. "Deze hele gang van zaken was overbodig.'' Zweden wil de 44-jarige Assange oppakken omdat hij in 2010 twee vrouwen seksueel zou hebben lastiggevallen. De toevlucht van de Australiër in de ambassade van Ecuador heeft voorkomen dat Groot-Brittannië hem aan Zweden uitlevert.

WikiLeaks
Assange vreest dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren. De Amerikanen willen hem berechten voor het lekken van informatie via klokkenluiderssite WikiLeaks. Op dat platform werd de afgelopen jaren een immense hoeveelheid geheime data gepubliceerd. 

Deze week nog riep Assange op om de inhoud van het mogelijk aanstaande handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten openbaar te maken. Wie de tekst van het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) doorspeelt aan WikiLeaks, krijgt daarvoor 100.000 euro, zo beloofde de site.

Lees meer