2
REUTERS

Londense burgemeester wil luchtvervuiling terugdringen en verhoogt tolheffing fors

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft gisteren een actieplan voorgesteld om de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad terug te dringen. Onder andere een extra taks van 10 pond (11,7 euro) op oude, vervuilende voertuigen en een uitbreiding van lage emissiezones moeten een positieve omwenteling op gang brengen.

Precies 60 jaar nadat Londen het smogprobleem aanpakte met een 'Clean Air Act', stelde burgemeester Sadiq Khan gisteren zijn eigen actieplan voor om de zware luchtvervuiling in Londen te bestrijden. "Bijna duizend mensen sterven jaarlijks in Londen door een langdurige blootstelling aan luchtvervuiling. Het probleem grondig aanpakken is dus een kwestie van leven of dood", zegt Khan. Recent onderzoek toont bovendien aan dat 443 Londense scholen zich in gebieden bevinden waar de wettelijke limieten geschonden worden.

Met het actieplan geeft Sadiq Khan een duidelijk signaal aan de rest van het Verenigd Koninkrijk, waar jaarlijks zo'n 40.000 sterfgevallen gelinkt worden aan luchtvervuiling.

T-charge

De belangrijkste maatregel van het actieplan is een dagelijkse heffing van 10 pond (11,7 euro) op het gebruik van oude, vervuilende voertuigen in de hoofdstad. De taks, genaamd de 'T-charge', zou vanaf 2017 toegepast worden en komt bovenop de verkeerstaks van 11,5 pond (13,5 euro) die nu al van kracht is. Concreet gaat het vooral om auto's die voor 2005 geregistreerd zijn.

Daarnaast wil Khan de geplande implementatie van een 'ultra-lage emissiezone' in Centraal-Londen met een jaartje vervroegen naar 2019 en de zone een stuk uitbreiden in 2020. Binnen die zone wordt een strengere uitstootlimiet gehanteerd en voertuigen die hier niet aan voldoen, mogen op een extra kost van 12,5 pond (14,6 euro) rekenen.

Als laatste wil Khan ook het busverkeer minder vervuilend maken en een voorstel opstellen om dieselvoertuigen op nationaal niveau weg te werken. Veel populaire dieselvoertuigen voldoen namelijk niet aan de wettelijke uitstootnormen. Op die manier geeft Khan een duidelijk signaal aan de rest van het Verenigd Koninkrijk, waar jaarlijks zo'n 40.000 sterfgevallen gelinkt worden aan luchtvervuiling.

2
Getty Images

Lees meer