2 Loren Krytzer
John Moran Auctioneers Loren Krytzer

Loren leefde van 200 dollar per maand, tot dit deken hem miljonair maakte

Toen Loren Krytzer de veilingzaal in Californië inliep, was hij zo goed als blut. Hij had geen job en leefde op een invaliditeitsuitkering van amper 200 dollar per maand. 77 seconden liep hij weer naar buiten als miljonair. En dat allemaal door een deken van zijn overgrootmoeder.

Krytzer heeft geen gemakkelijk leven achter de rug. In 2007 werd hij het slachtoffer van een zwaar auto-ongeluk, waarna zijn linkervoet geamputeerd moest worden en hij zijn job als schrijnwerker niet meer kon uitvoeren. Hij moest krabben om rond te komen en zag zich uiteindelijk genoodzaakt om zijn kinderen naar hun grootouders te sturen. "Wat moest ik doen? Ik moest voor de kinderen zorgen, maar ik had geen geld. Ik had niets gespaard."

De onfortuinlijke man leefde van een schamele uitkering en moest zien rond te komen met 200 dollar per maand. Zijn moeilijke situatie kende echter een keerpunt in 2011, toen hij naar een aflevering van 'Antiques Roadshow' aan het kijken was - vergelijkbaar met onze 'Rijker dan je denkt'. Daarin bleek een oudere man zonder het te weten eigenaar van een waardevol erfstuk: een deken dat geweven werd door de Navajo-indianen, ook wel een 'chief's blanket' genoemd. "Op een slechte dag is dit deken 350.000 euro waard", meldde de opgetogen schatter in het programma, waarna het geveild werd voor een half miljoen dollar. En het deken in het programma leek wel heel erg op het deken dat Loren van zijn overgrootmoeder had geërfd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kat op bevallen

Krytzer zag al een fortuin in het vooruitzicht, maar zijn familie was niet erg enthousiast. Volgens zijn moeder mocht hij al blij zijn als hij het kon verkopen voor tien dollar. "Je grootmoeder heeft het nog gebruikt tijdens de bevalling van haar kat", klonk het daar. Ook zijn zus vond het maar een 'vies oud ding'. "Ik heb het deken alleen maar geërfd omdat niemand anders het wilde hebben", aldus Loren. Hij gaf de moed echter niet op en begon een zoektocht langs schatters en antiekverkopers, die hem in het beste geval vertelden dat het een oud stuk uit Mexico was en niet veel waarde had, en in het slechtste geval gewoon wegstuurden.

Uiteindelijk kwam Loren in 2012 terecht bij John Moran Auctioneers in Californië. Tegen dan had hij de hele geschiedenis van het deken uitgevogeld en kunnen vaststellen dat een van zijn voorvaderen, een ruilhandelaar uit Dakota, het deken ergens begin de jaren 1800 had gekocht van de Navajo-indianen. Door de gedetailleerde herkomst stuurde John Moran het deken naar een lab voor extra testen. Die bevestigden dat het wel degelijk om een kostbaar stuk ging, en Moran gaf toestemming om het erfstuk te veilen.

2 Het bewuste Navajo-deken, inclusief sporen van een poezenbevalling.
John Moran Auctioneers Het bewuste Navajo-deken, inclusief sporen van een poezenbevalling.

Miljonair

In juni van dat jaar ging het zeldzame deken onder de hamer. Krytzer hoopte op voldoende geld om zijn auto te laten maken. "Ik was aan het bidden. 'Laat het alsjeblieft genoeg zijn om een huis of zo te kopen', dacht ik." Verschillende verzamelaars voerden de prijs echter op, en na iets meer dan een minuut sloeg de hamer af op 1,5 miljoen dollar. Loren was officieel rijk. "Ik was aan het hyperventileren. Het zweet stond op mijn voorhoofd en ze moesten me water komen brengen. Ik kon het gewoon niet geloven."

Het verhaal van Krytzer komt nu pas in het nieuws door een item van zender CNBC, die de miljonair opzocht en hem vroeg hoe het nu met hem gaat. Uit dat programma blijkt dat de man intussen getrouwd is met zijn vriendin Lisa, die hem bijstond in zijn moeilijkste jaren. De twee kochten twee huizen en Loren gaf zichzelf een peperdure Dodge Challenger SRT8 cadeau. Zijn gezondheid ging ook met sprongen vooruit, omdat hij zich veel minder zorgen moet maken om geld. "Voor het eerst in jaren kan ik weer wandelen, en we zijn zelfs met de familie op cruise geweest. De dag van de veiling is de dag die mij gered heeft."

42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • anton van der waals

    Ik zou de helft aan een goede doel geven.Dan kan de CEO van dat goede doel er ook mee van genieten en een splinternieuwe BMW kopen.

  • Katrien Van Vosselen

    Laat hem toch genieten .... sommige reacties spreken boekdelen. Jaloezie is tegenwoordig schering en inslag in deze behoorlijk rotte en onverdraagzame maatschappij.

Lees meer