6
AFP

Luchthaven Hongkong opnieuw lamgelegd door blokkade manifestanten, Chinese legervoertuigen verzamelen aan grens

Op de internationale luchthaven van Hongkong zijn vandaag opnieuw honderden mensen samengekomen om te protesteren tegen politiegeweld en tegen de onderdrukking van de de democratie. Voor de tweede dag op rij worden alle check-ins op de luchthaven daardoor geschrapt. Ondertussen verzamelen Chinese legertrucks dreigend aan de grens met Hongkong. 

Duizenden in het zwart geklede manifestanten verzamelden in het luchthavengebouw en blokkeerden met bagagekarretjes de toegang voor reizigers. De vertrekhal van de drukke internationale luchthaven Chep Lap Kokis daardoor volledig afgesloten. De demonstranten roepen slogans als “Sta recht Hongkong, sta recht voor de vrijheid”. In de vertrekhal blokkeren honderden manifestanten de doorgang van reizigers naar de veiligheidscontrole en terminals. Ook gisteren moesten al vluchten geannuleerd worden. Honderden gestrande passagiers moesten afgelopen nacht op de luchthaven doorbrengen. 

De internationale luchthaven van Hongkong werd gisteren ook al door duizenden manifestanten bezet en stilgelegd uit protest tegen het toenemende politiegeweld waarvan de betogers het slachtoffer zijn. De luchthaven - een van de drukste ter wereld en een belangrijke hub voor langeafstandsvluchten van en naar China en Zuidoost-Azië - zag zich daarom genoodzaakt om vanaf de namiddag alle vluchten te schrappen. 

6
EPA

Ook Belgische vlucht geannuleerd

Vandaag werden de operaties op de luchthaven weer opgestart, maar rond 11.30 uur Belgische tijd liet de luchthavenautoriteit weten dat alle incheckdiensten zijn stilgelegd. De luchtvaartmaatschappij van Hongkong, Cathay Pacific, begon met het opschorten van de inchecken, maar de autoriteiten lieten al snel weten dat dit voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt. Vluchten die op weg zijn naar de luchthaven kunnen wel landen.

Vanop Brussels Airport vliegt Cathay Pacific Airways één keer per dag naar Hongkong, en die vlucht van 13.25 uur Belgische tijd werd geannuleerd. Vanop Schiphol vertrekt de geplande KLM-vlucht naar Hongkong van 17 uur zoals gepland, volgens een woordvoerder van de maatschappij. Een vlucht van Cathay Pacific naar de Aziatische stad vanuit Schiphol werd wel geannuleerd.

6
AP

Legervoertuigen

Ondertussen verzamelde er gisteren een lange rij trucks van de Chinese paramilitaire politie-eenheid zich in Shenzhen, een stad aan de grens met Hongkong. Sommigen zien deze militaire oefening als een teken dat er nog extra mankracht zal worden ingezet tegen de manifestanten.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. 

“Zeer onrustwekkende situatie”

Ondertussen protesteren ze ook tegen het geweld dat de politie tegen de manifestanten gebruikt. Vandaag nog herhaalde Lam dat ze achter de politie blijft staan. "De politie heeft het de afgelopen twee maanden moeilijk gehad om de orde te handhaven", zei ze. "Politieoperaties kunnen niet worden beoordeeld door iemand als ik die buiten het korps staat, zeker als de agenten ter plaatse een oordeel moet vellen." Lam liet nog weten dat ze zich zelf nog steeds in staat ziet om de politieke crisis in Hongkong op te lossen.

Lam waarschuwde op een persconferentie nog dat geweld Hongkong in een “zeer onrustwekkende en gevaarlijke situatie” zal storten. “Het geweld van de afgelopen week doet me vrezen dat we deze gevaarlijke situatie bereikt hebben”, zei ze met tranen in de ogen.

De officiële Chinese media noemden de manifestanten vanmiddag “gangsters”. De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het hardhandig optreden van de ordediensten tegen de protesten in Hongkong, en opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek.

6 Carrie Lam verdedigde vandaag opnieuw het optreden van de politie.
REUTERS Carrie Lam verdedigde vandaag opnieuw het optreden van de politie.
6
EPA
6
AFP

48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Verstrepen

    Prachtige mensen helaas verkocht aan de dictatuur China.

  • Rudi Goossens

    China is gewoon een meedogenloos machine... Enkel de partij en geld zijn belangrijk. Een mensenleven is niet van tel!

Lees meer