8 Duizenden betogers kwamen samen in de aankomsthal.
AP Duizenden betogers kwamen samen in de aankomsthal.

Luchthaven Hongkong schrapt alle vluchten door duizenden betogers in aankomsthal

 De luchthaven van Hongkong heeft vandaag alle overblijvende vluchten geschrapt nu manifestanten voor de vierde dag op rij het terminalgebouw bezetten. Zij hekelen het geweld van de politie tijdens de antiregeringsprotesten van afgelopen weekend. Volgens de politie zijn er meer dan 5.000 demonstranten aanwezig. 

Duizenden in het zwart geklede manifestanten kwamen vandaag in de aankomsthal van de luchthaven toe.  De manifestanten houden sinds vrijdag een sit-in op de luchthaven, maar tot nu toe was hun aanwezigheid een pak minder significant. 

“De luchthavenoperaties op Hong Kong International Airport zijn ernstig verstoord als een gevolg van de volksverzameling op de luchthaven vandaag”, aldus de luchthaven in een verklaring. “Alle check-indiensten voor vertrekkende vluchten zijn opgeschort. Behalve de vertrekkende vluchten die het check-inproces hebben afgerond en de aankomende vluchten die al naar Hongkong op weg zijn, zijn alle andere vluchten voor de rest van de dag opgeschort.”

Volgens politiewoordvoerder Kong Wing-cheung gaat het om 5.000 manifestanten. Hij
 voegde eraan toe dat de luchthavenautoriteiten, en dus niet de politie, hebben toegestaan dat de demonstranten zich verzamelden in de aankomsthallen. “De demonstranten gingen ook naar de vertrekhal, waar ze verschillende passagiers beletten om aan boord te gaan en hun vlucht te nemen.”

Het was het tiende weekend van manifestaties in de gewezen Britse kolonie. In de stad trotseerden duizenden manifestanten de politie, die tegen hen chargeerde en traangas gebruikte.

8 Veel betogers hebben één oog bedekt, een verwijzing naar een vrouw die tijdens eerdere protesten op de luchthaven in het oog werd geschoten door de politie.
REUTERS Veel betogers hebben één oog bedekt, een verwijzing naar een vrouw die tijdens eerdere protesten op de luchthaven in het oog werd geschoten door de politie.

De Chinese regering heeft ondertussen haar kritiek op de manifestaties in Hongkong nog opgevoerd. Peking ziet naar eigen zeggen “tekenen van terrorisme” achter de protestbeweging.

“De radicale manifestanten van Hongkong hebben meermaals gebruik gemaakt van extreem gevaarlijke objecten om agenten aan te vallen, wat al een ernstige misdaad is en wijst op eerste tekenen van terrorisme”, aldus Yang Guang, de woordvoerder voor het bevoegde kantoor voor Hongkong en Macao in Peking. De politie kreeg zo af te rekenen met molotovcocktails.

De woordvoerder waarschuwde vorige week dat “zij die met vuur spelen, door vuur zullen ten onder gaan”. Hij hekelde “een minuscule minderheid” die een “ernstige uitdaging voor de welvarendheid en stabiliteit van Hongkong” inhoudt.

8
AP

Politiegeweld en uitleveringswet

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt.

Sinds Londen in 1997 afstand deed van zijn Hongkong, heeft de regio een aparte status binnen de Volksrepubliek China, onder het motto “een land, twee systemen”. 

8
REUTERS

Luchtvaartpersoneel aan de deur

Ook Cathay Pacific, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Hongkong, kwam de voorbije dagen in het vizier van de Chinese overheid, nadat werknemers van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij hadden deelgenomen aan protesten tegen de Chinese regering.

Vanuit Peking kwam de boodschap dat de werknemers die deelnamen aan de protesten, niet meer mogen werken op vluchten van Cathay Pacific die door het Chinese luchtruim gaan. Een order waarnaar de maatschappij zich zal schikken, zo liet ze weten. Meer nog, zij waarschuwde dat werknemers die nog aan "illegale betogingen" deelnemen, ontslagen kunnen worden. 

En de luchtvaartmaatschappij voegde intussen ook al de daad bij het woord. Een piloot die was opgepakt tijdens protesten, werd geschorst, en twee andere werknemers werden ontslagen wegens "wangedrag". 

De activiteiten van Cathay Pacific in China "zijn essentieel voor onze business", zei topman Rupert Hogg. Ook gaan heel wat van de vliegroutes van en naar Europa en de Verenigde Staten door het Chinese luchtruim. Cathay vliegt vanuit Hongkong ook van en naar Brussels Airport.

8
REUTERS
8
REUTERS
8
REUTERS
8
AP

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michael Van Acker

    Europa zou alle import uit China kunnen stopzetten tot Hong Kong onafhankelijk is. Want laat ons eerlijk zijn, China zal een genocide aanrichten tot Hong Kong zich onderwerpt aan de Chinese wetgeving. Maar nee, Europa kijkt gewoon toe.

  • Luc Hamels

    Gisteravond om 23u 45 vertrokken met de vlucht naar Zurich. In de vertrekhal waren inderdaad veel zwartgeklede manifestanten. Zij voerden actie op een rustige wijze, hinderden niemand, lieten passagiers rustig hun weg kiezen en gaven toelichting op een vriendelijke manier. Hun gezang dwong respect af. De vorige avond (in de stad) wandelden vele manifestanten. Ze namen in grote groepen de metro, lieten plaats voor inwoners en toeristen, niemand had schrik, kregen veel sympathie, rustige sfeer ...

Lees meer