Een archieffoto van een Transavia-toestel op Schiphol.
ANP Een archieffoto van een Transavia-toestel op Schiphol.

Luchtverkeersleiding Schiphol voorkomt net op tijd dat Boeing vanaf taxibaan opstijgt

Een Boeing 737 heeft begin deze maand geprobeerd op te stijgen vanaf een taxibaan op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. De luchtverkeersleiding had net op tijd in de gaten dat het toestel vanaf de verkeerde baan wilde vertrekken en sommeerde de piloten direct te stoppen, waarop de start werd afgebroken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld.

Het vliegtuig taxiede op vrijdag 6 september in noordelijke richting langs de Zwanenburgbaan, waar het moest opstijgen. Maar de piloten namen een bocht te vroeg en reden een tweede taxibaan op die parallel aan de startbaan ligt. Toen de piloten na ingrijpen door de luchtverkeersleiding de start hadden afgebroken is het toestel teruggetaxied en "zonder verdere bijzonderheden" van de juiste baan opgestegen, aldus de Onderzoeksraad.

Volgens NH Nieuws, dat beschikt over opnames van de luchtverkeersleiding, gaat het om een Boeing 737-800 van Transavia met bestemming Chania in Griekenland. “Transavia 1041, stop onmiddellijk, stop onmiddellijk, blijf staan!”, is volgens de regionale omroep op een opname te horen. Toen de piloten lieten weten dat ze gestopt zijn, luidde het antwoord van de luchtverkeersleiding: "Ja, u rolt van de taxibaan!"

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Vrancken

    Vergissen is menselijk en er is niets gebeurd dus niet dramatiseren gelijk sommigen hier doen... amai , er zijn ergere dingen in het leven... en de pers moet er weer spektakel van maken door de openingszin van dit artikel enorm spectaculair te maken... wat een cinema allemaal....

  • anneleen defresne

    Fouten gebeuren nu eenmaal???? Ja fouten maken is menselijk, maar een piloot moet beseffen dat die vele levens in handen heeft! Ik denk dat een piloten genoeg geld verdient om te zorgen dat ze met uiterste concentratie aan de start van een vlucht beginnen. 1 vraag heb ik wel, je staat aan de startbaan.... maar ik dacht dat je daar dan nog eens een toelating tot opstijgen kreeg, niet? Dus dan zou de verkeersleiding moeten gezien hebben dat die verkeerd stond. Toch?

Lees meer