2
LCI

Luciferdoosje leidt speurders naar Ramblas: loodgieter ontdekt bommenlab in Parijse flat

In Villejuif nabij Parijs is een explosievenlab ontmanteld dankzij een alerte loodgieter. Twee opgepakte verdachten beweren dat de springstof diende om een bank te beroven. Maar de Franse binnenlandminister zegt dat er banden met Syrië zijn - en ook een link met de terreur in Spanje wordt nog onderzocht.

Het was een telefoontje van een loodgieter aan een lokale politieagent dat mogelijk een nieuwe aanslag heeft verijdeld. De stielman was woensdagochtend naar een appartementsgebouw in Villejuif getrokken voor een waterlek. Op het balkon van een flat op de derde verdieping trof hij een tentje aan waarin verdachte voorwerpen stonden. Of de flessen met chemicaliën, gasbranders, soldeerbout en bedrading dienden om een bom dan wel drugs te produceren, wist hij niet. Maar hij vond ze wel het melden waard.

Specialisten van de politie ontdekten al gauw dat er TATP was vervaardigd, de springstof die al vaak is gebruikt door IS. Honderd gram lag klaar voor gebruik, terwijl er voldoende grondstof resteerde om aanzienlijk meer te maken. De twee verdachten die dezelfde dag nog opgepakt werden - onder wie de huurder van het appartement en de gebruiker van een garage waarin ondertussen ook nog bestanddelen voor een bom werden ontdekt - stonden niet voor radicalisme bekend. Zij beweren dat de springstof diende om een bank te beroven.

2
LCI

Eiffeltoren

Maar de Franse binnenlandminister Gérard Collomb verklaarde gisterochtend dat er wel degelijk terroristische motieven worden vermoed. Hij onthulde dat de verdachten - een Fransman van Tunesische afkomst en één met wortels elders in Europa - via een derde persoon gelinkt kunnen worden aan jihadisten in Irak of Syrië. Die derde persoon werd gisterochtend gevat en stond wel als extremist geficheerd. Op foto's van het explosievenlab was ondertussen ook een papiertje te zien waarop tot vier keer toe "Allahoe akbar" staat geschreven - "God is groot".

Tussen de laboratoriumspullen viel ook een doosje lucifers op. Dat trok de aandacht van de speurders omdat het in het Spaans is bedrukt. Gevraagd of er misschien een verband is met de recente Spaanse terreur, antwoordde de binnenlandminister dat die link wordt onderzocht. Eerder was al duidelijk geworden dat de Audi die voor de aanslag in Cambrils werd gebruikt, zich korte tijd eerder in Parijs bevond. Daar stapten twee inzittenden, onder wie vermoedelijk ook de dader van de aanslag op de Ramblas in Barcelona, tot twee keer toe bij de Eiffeltoren uit.

Lees meer