Emmanuel Macron is op dit moment in Gao, Mali, op bezoek bij de Franse troepen.
AFP Emmanuel Macron is op dit moment in Gao, Mali, op bezoek bij de Franse troepen.

Macron al in de clinch met media: "Hij heeft niet het recht te kiezen welke journalist mee mag"

Franse media zijn niet te spreken over de aanpak van president Emmanuel Macrons reis naar Mali. Volgens hen heeft het Élysée de journalisten die mee mochten op de reis zelf aangeduid. "Het is helemaal niet aan de president om te kiezen wie van ons mee mag en wie niet", schrijven verschillende mediabedrijven in een open brief.

Maar liefst 25 organisaties, waaronder AFP, BFM, TF1, Le Monde en Le Figaro, hebben in een gezamenlijke brief geschreven dat ze zich "zorgen maken over Macrons communicatiestrategie". Ze schrijven ook dat het Élysée helemaal niet mag kiezen wie van de journalisten het recht heeft om mee te gaan, ongeacht hun specialiteit.

"Een of twee gevallen"

Sylvain Fort, woordvoerder van de president, zegt dat inderdaad in "een of twee gevallen" journalisten persoonlijk werden gecontacteerd en een plaats werden aangeboden om met Macron mee te reizen. Macron zou volgens bronnen op die manier meer "specialisten" mee willen nemen in plaats van de gewoonlijke politieke journalisten die de president dagelijks volgen. "Journalisten die zich zorgen maakten, kunnen we geruststellen: het Élysée probeert niet het werk van redacties over te nemen", zei de woordvoerder nog in een statement aan Reporters Sans Frontières (RSF).

Andere aanpak dan Hollande

Emmanuel Macron zou sowieso de media op een andere manier willen benaderen dan zijn voorganger François Hollande. Hij zal de media waarschijnlijk ook wat meer op afstand houden. Macron wil het presidentschap op die manier opnieuw wat meer aanzien geven. Hij vindt dat dat verloren is gegaan in de periode van Hollande. Hollande hield wel van een "roddeltje" en sprak al graag eens "off-the-record" met journalisten, wat hem meermaals in een lastig parket heeft gebracht. 

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels

Lees meer