De Franse president Emmanuel Macron.
AFP De Franse president Emmanuel Macron.

Macron houdt vast aan pensioenhervorming

De Franse president Emmanuel Macron zet zijn omstreden hervorming van het pensioenstelsel door. Hij zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat de plannen "worden uitgevoerd", maar benadrukte ook snel een compromis te willen sluiten met vakbondsleiders die zijn voorstellen van tafel willen.

Macron wil het pensioenstelsel moderniseren door 42 afzonderlijke regelingen samen te voegen. De plannen hebben geleid tot grootschalige protesten in het openbaar vervoer. Tegenstanders hebben uiteenlopende redenen om zich tegen beoogde hervorming te verzetten. Ze vrezen bijvoorbeeld dat ze pas later met pensioen kunnen of er financieel op achteruitgaan.

De Franse leider blikte in zijn toespraak ook vooruit op de brexit. Hij noemde het Britse vertrek uit de EU een "test" voor zijn land. Macron wil dat Frankrijk ook na de brexit een "solide relatie" heeft met het Verenigd Koninkrijk.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Arie Oskam

    Zolang de vakbonden niet de meerderheid vertegenwoordigen en Macron het been stijf houdt zullen zijn pensioenplannen doorgaan. Voor Frankrijk de enige manier op pensioengarantie !

  • Jules Vermeers

    Nu wat hij en heel de EU kliek wilt is gewoon het pensioen afschaffen zodat de mensen zelf mogen zorgen voor hun oude dag, met andere woorden heel hun leven, als ze al kunnen, riante premies betalen om dan op de dag van hun pensioen te horen dat die kas failliet is. Geschiedenis herhaald zich.

Lees meer