De presidentskandidaten vlak voor het eerste televisiedebat met van links naar rechts François Fillon (LR), Emmanuel Macron (En Marche!), Jean-Luc Melenchon (La France Insoumise), Marine Le Pen (Front National) en Benoit Hamon (PS).
AFP De presidentskandidaten vlak voor het eerste televisiedebat met van links naar rechts François Fillon (LR), Emmanuel Macron (En Marche!), Jean-Luc Melenchon (La France Insoumise), Marine Le Pen (Front National) en Benoit Hamon (PS).

Macron overtuigt het meest in eerste tv-debat

In het eerste televisiedebat van de kandidaten voor het Franse presidentschap kwam centrumpoliticus Emmanuel Macron gisteravond het overtuigendst over. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Harris Interactive.

Macron overtuigde 38 procent van de kijkers, tegen Marine Le Pen van het Front National en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon ieder 33 procent. De Republikein François Fillon, in opspraak geraakt door een onkostenschandaal, overtuigde 27 procent.

Na het debat zei 22 procent Macron te verkiezen als president, tegen 20 procent Le Pen en 18 procent Fillon.

De Franse presidentsverkiezingen worden als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen behaalt in twee ronden beslist (23 april en 7 mei). Volgens recente peilingen krijgt Le Pen in de eerste ronde de meeste stemmen, maar legt zij het in de tweede ronde af, ongeacht of haar tegenstander dan Macron is of Fillon.

Lees meer