Frans president Emmanuel Macron.
EPA Frans president Emmanuel Macron.

Macron pleit voor “echt” Europees leger: "We moeten onszelf beschermen tegen Rusland en zelfs de VS”

De Franse president Emmanuel Macron pleit voor een “echt” Europees leger. Europa kan zich niet verdedigen zonder, zo verklaarde hij in een dinsdag vrijgegeven interview aan Europe 1.

“We moeten onszelf beschermen tegenover China, Rusland en zelfs de VS”, zei de staatsleider in het interview. “We zullen de Europeanen niet kunnen beschermen indien we geen echt Europees leger oprichten. Ten aanzien van Rusland dat aan onze grenzen staat en toont dat het bedreigend kan zijn (...) hebben we een Europa nodig dat zich alleen kan verdedigen, zonder steeds volledig van de Verenigde Staten af te hangen”, zegt de staatsleider in het interview. 

Macron had het voorts over “de autoritaire machten die opnieuw opduiken en zich bewapenen aan de grenzen van Europa” zonder hen echter bij naam te noemen.

‘Ten aanzien van Rusland hebben we een Europa nodig dat zich alleen kan verdedigen, zonder steeds van de Verenigde Staten af te hangen’

Emmanuel Macron, Frans president

De Franse president roept verder op om “ons te beschermen ten aanzien van China, Rusland en zelfs de Verenigde Staten van Amerika”, door te verwijzen naar de Amerikaanse beslissing om zich terug te trekken uit het nucleaire ontwapeningsverdrag. “Wie is daar het grootste slachtoffer van?”, aldus Macron. “Europa en de Europese veiligheid.”

Interventiegroep

De EU probeert zich momenteel aan te passen aan de nieuwe geopolitieke context die is ontstaan als gevolg van het voornemen van president Donald Trump om de Amerikaanse bijdrage aan de verdediging van Europa te verminderen. Tegen 2019 moet er een Europees defensiefonds zijn opgericht dat de militaire capaciteiten van de lidstaten zal ontwikkelen en de strategische onafhankelijkheid van de EU moet bevorderen. 

Parijs heeft tegelijk samen met acht partners ook een Europese interventiegroep in het leven geroepen om snel een militaire operatie, evacuatie uit een land in oorlog of hulpactie bij een ramp op poten te kunnen zetten. 

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Huysmans

    Dan gaan de EU landen met iets meer voor de dag moeten komen dan nu. Een gemiddelde bijdrage aan de NAVO van 0,95% van het BNP. De militaire uitgaven gaan dan zeker moeten stijgen tot 5% van het BNP, zeker in de beginfase van de oprichting. Bovendien weten de EU landen nu nog niet van welk hout pijlen maken: met maar even op de "vindingrijkheid" bij het bepalen van nieuwe belastingen en pseudo-belastingen. Altijd gedacht dat heel dat EU gedoe naast zijn schoenen liep.

  • Jean Huysmans

    Nog zo'n EU aanhanger met grootheidswaanzin en verlies van realiteitszin.

Lees meer