2 De Franse president schaarde zich achter de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren overmaakte: het is aan het VK om een alternatieve oplossing te vinden voor het Ierse grensprobleem.
Photo News De Franse president schaarde zich achter de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren overmaakte: het is aan het VK om een alternatieve oplossing te vinden voor het Ierse grensprobleem.

Macron schaart zich achter Merkel: backstop-bal in het Britse kamp

Brexit

De Franse president Emmanuel Macron blijft achter de Ierse backstop staan. Dat liet hij vanmiddag blijken tijdens zijn eerste ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson. De Franse president schaarde zich achter de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisterenavond al overmaakte: het is aan het Verenigd Koninkrijk om een alternatieve oplossing te vinden voor het Ierse grensprobleem. 

De Britse premier Boris Johnson werkt een tournee langs Berlijn en Parijs af. Hoofdpunt op de agenda is de brexit: Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie loodsen, maar aanvaardt het brexitakkoord van zijn voorganger Theresa May niet. 

Alternatief

Vooral de backstop - een noodoplossing om nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland te vermijden door de Britten in een douane-unie met de EU te houden - kan voor Johnsons regering niet door de beugel. Hij wil Macron en Merkel warm maken voor "alternatieve oplossingen", al verduidelijkte hij nog niet wat die precies zijn. Merkel maakte Johnson gisteren duidelijk dat het bal in zijn kamp ligt. Als er een alternatief mogelijk is, moet hij daar binnen de 30 dagen mee op de proppen komen. Dat alternatief moet wel even sluitend zijn als de backstop, benadrukte ze.

Merkel zegt vandaag ze haar boodschap niet letterlijk bedoelde. “Ik heb gezegd dat wat men in drie of twee jaar kan bereiken, ook in 30 dagen kan. Beter gezegd: men moet zeggen dat het ook tegen 31 oktober kan. Het gaat niet om 30 dagen. De 30 dagen waren bedoeld als een voorbeeld om te benadrukken dat we op korte termijn een oplossing moeten vinden, omdat Groot-Brittannië heeft gezegd dat het de EU op 31 oktober wil verlaten”, aldus Merkel. Met andere woorden: de Britten hebben nog tot 31 oktober de tijd om zelf met een werkbare en even waterdichte oplossing voor het Ierse grensprobleem op de proppen te komen.

Goede wil

 De Franse president Emmanuel Macron sloot zich daar vandaag bij aan. “De EU heeft een akkoord onderhandeld met het Verenigd Koninkrijk en het is niet aan één lidstaat om dat te heronderhandelen. De elementen in het akkoord, inclusief de backstop, zijn niet louter technische beperkingen of wetgevend gekibbel, maar onmisbare garanties op het bewaren van de stabiliteit in Ierland en van de integriteit van de interne markt, die het fundament is van het Europese project.”

Als er al een alternatief wordt gevonden voor de backstop, moeten die twee doelstellingen centraal staan, benadrukte de Franse president. Een oplossing is mogelijk, liefst binnen de 30 dagen, zei hij. “Niemand zal wachten tot 31 oktober om de juiste oplossing te kennen.” Daarvoor is dan wel “goede wil aan beide kanten” nodig, aldus Macron, al zal de oplossing er sowieso “niet compleet anders uit zien dan wat in het huidige akkoord staat”. 

Johnson van zijn kant benadrukte opnieuw dat er heel wat alternatieven mogelijk zijn. “Waar een wil is, is een weg”. De Britse premier voelt zich “sterk aangemoedigd” na zijn gesprekken in Berlijn, zei hij nog. “Ik wil absoluut duidelijk maken dat ik uiteraard een deal wil. Ik denk dat we een deal kunnen krijgen, en een goede ook. Ik weet dat we met energie en creativiteit een weg vooruit kunnen vinden voor onze bedrijven en bevolking.”

Macron en Johnson zitten nog samen voor een werklunch. Komend weekend zien Merkel, Macron en Johnson elkaar opnieuw op de G7-top in het Franse Biarritz. Ook Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk zal daar aanwezig zijn. 

2
Photo News

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    Het is wel Boris die van Jut naar haar rent. Wie zou hier het probleem hebben ?

  • DIRK VAN BRUSSEL

    Ben, daarom loopt Boris de benen onder zijn lijf ?

Lees meer