5 De Venezolaanse president Nicolas Maduro (C) sprak vandaag voor duizenden soldaten in Caracas.
EPA De Venezolaanse president Nicolas Maduro (C) sprak vandaag voor duizenden soldaten in Caracas.

Maduro stelt zijn vertrouwen in het leger: “Soldaten van het vaderland, het uur van de strijd is aangebroken”

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft na “de mislukte couppoging van de Venezolaanse oppositie” het leger achter zijn socialistische regering geschaard. "De Bolivaarse strijdkrachten staan voor een historische taak. Soldaten van het vaderland, het uur van de strijd is aangebroken", zei hij vandaag voor duizenden soldaten in Fort Tiuna in Caracas. "We moeten het heilige vuur van de militaire waarden ontsteken om het imperialisme, de verraders en de putschisten op de knieën te dwingen". 

De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó had dinsdag met enkele soldaten de al jarenlang onder huisarrest verblijvende oppositieleider Leopoldo López bevrijd. Hij slaagde er echter niet in om grotere delen van de strijdkrachten naar hem te laten overlopen en Maduro van de macht te verdrijven. Het militair bevel bleef andermaal achter het socialistische staatshoofd staan. 

"We zijn hier om het vaderland te verdedigen", sprak minister van Defensie Vladimir Padrino. "We zijn trouw aan de grondwet, het Venezolaanse volk en president Nicolás Maduro". De soldaten salueerden en riepen: "Altijd trouw, nooit verraad" .

5
AFP

“Verraad duur betalen”

Maduro bedreigde de deelnemers aan de opstand met strenge gevolgen. "Alle veiligheidstroepen zijn op zoek naar deze coupplegers, die geïsoleerd, alleen en verslagen zijn", zei het staatshoofd. "Vroeg of laat gaan ze naar de gevangenis en zullen ze hun verraad duur betalen".

Bij de recente protesten tegen de regering kwamen volgens het observatorium voor sociale conflicten (OVCS) twee mensen om het leven en raakten er ongeveer 230 gewond. Antiregeringsgezinden en veiligheidstroepen raakten verwikkeld in soms harde confrontaties. Demonstranten gooiden stenen en brandbommen naar de oproerpolitie, de Nationale Garde vuurde traangas en hagel af naar de oppositie. 

5
AFP
5
REUTERS

Algemene staking

Guaidó riep zijn aanhangers vandaag dan weer op het werk neer te leggen, wat moet leiden tot een algemene staking. Hij spoorde hen aan een blauwe armband te dragen als symbool van de oppositie. "Als het regime denkt dat we al tot het maximum zijn gegaan, dan vergissen ze zich", zei hij. "Onze slachtoffers zijn niet voor niets gestorven. We heroveren ons gebied en blijven op straat totdat we de vrijheid voor Venezuela hebben bereikt". 

Met zijn coup heeft Guaidó weer beweging in de recentelijk vastgelopen machtsstrijd gebracht. Het jonge parlementslid had zichzelf op 23 januari uitgeroepen tot interim-preisdent en sindsdien tevergeefs geprobeerd een machtswissel in het Zuid-Amerikaanse olieland tot stand te brengen.
De VS, veel EU-lidstaten en andere landen in Latijns-Amerika hebben hem weliswaar als overgangspresident erkend, maar China, Rusland, Turkije en Cuba, Bolivië en Nicaragua blijven Maduro steunen.

5 Beeld van een groot protest in Venezuela gisteren.
AFP Beeld van een groot protest in Venezuela gisteren.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • johan debue

    Mensen in Venezuela Cuba enz lijden honger door de sancties van de VS niet door het regime dat zijn bevolking zou uithongeren Venezuela heeft een enorme hoeveelheid olie daar zijn de VS op uit om de prijs laag te houden en zo te kunnen blijven rijden met wagens die 15 liter op 100 km verbruiken

  • raf janssens

    De VS doen er echt alles aan om Venezuela in een burgeroorlog te storten. Dat er duizenden doden zullen vallen trekken ze zich natuurlijk niet aan. De oliedollars zijn het enige wat telt.

Lees meer