Giuseppe T. was jarenlang een schakel tussen Colombiaanse drugskartels en de Italiaanse maffia, die samenkwamen in Amsterdam. Als spijtoptant lapt hij al zijn vroegere zakenpartners erbij.
ANP/Italiaanse politie Giuseppe T. was jarenlang een schakel tussen Colombiaanse drugskartels en de Italiaanse maffia, die samenkwamen in Amsterdam. Als spijtoptant lapt hij al zijn vroegere zakenpartners erbij.

Maffiakopstuk verraadt tientallen criminelen uit Amsterdamse onderwereld

Een spijtoptant van de Italiaanse maffia heeft verschillende figuren uit de Amsterdamse onderwereld verraden. Drugshandelaar Giuseppe T. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in de Nederlandse hoofdstad.

De verklaringen van Giuseppe T. worden gebruikt in tenminste drie strafrechtelijke onderzoeken, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben de spijtoptant, die in ruil voor strafvermindering meewerkt met justitie, vorig jaar verschillende keren verhoord. Zijn verklaringen hebben directe consequenties voor de strafzaak tegen een groep Colombianen die in Amsterdam actief was. Hun proces is inmiddels in hoger beroep.

De Italiaanse spijtoptant was tussen 2003 en 2015 een transporteur van grote hoeveelheden cocaïne voor de maffia, die pendelde tussen Colombia en Amsterdam. Hij deed zaken met talloze kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel. In zijn verklaringen lapt hij er tientallen van zijn voormalige zakenpartners bij.

2.000 kilo cocaïne

Giuseppe T. schetst een uniek beeld van Amsterdam als knooppunt in de cocaïnehandel. T. beschrijft hoe elke 3 à 4 maanden een transport met ongeveer 2.000 kilo cocaïne binnenkwam, dat in hoeveelheden van 200 kilo verdeeld werd over diverse groepen. De drugs lagen verstopt in bewaakte appartementen in Amsterdam en omgeving. 

In een wereld waar het wemelt van de bijnamen zijn de verklaringen van T. goud waard voor de politie. Hij schetst wie er de afgelopen jaren aan de touwtjes trokken. De grote baas in Colombia noemde zich Federer, net als werelds grootste tennisser. In Amsterdam verdeelde ene Poter de cocaïne. Van veel van deze figuren heeft de politie nu de identiteit.

T. kocht cocaïne in voor meerdere maffiafamilies van de ‘Ndrangheta. Ook was hij zelf betrokken bij de import van cocaïne uit landen als Brits Guyana. Verschillenden hoeveelheden drugs werden vervoerd tussen ladingen hout en kwamen aan in de Rotterdamse haven.

“OM houdt informatie achter”

T. heeft de politie inzicht gegeven in de “structuren en werkwijze van de ‘Ndrangheta en de partners in Nederland”, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. De politie heeft sinds vorig jaar afspraken met Italië gemaakt omtrent het horen van spijtoptanten. De Landelijke Eenheid van de politie heeft in 2017 een speciaal antimaffiateam opgericht, dat nauw samenwerkt met Italiaanse opsporingsdiensten. “Die samenwerking is positief”, zegt Aling. “Binnenkort gaan we een nieuwe spijtoptant horen.”

Advocaten van zijn Colombiaanse zakenpartners menen dat het Openbaar Ministerie informatie achterhoudt en willen T. zelf aan de tand voelen.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Willems

    ja, Dennis maar hierdoor is er aftands tijdelijk een gans pak minder cocaïne op de markt. Het is dweilen met de kraan open maar elke criminele organisatie die op die manier kan uitgeschakeld worden is eentje minder! Anderen zullen wel de plaats innemen maar die organisatie duurt wel even!

  • Denis Van den broeck

    De politie kan het zelf niet dus vragen ze het aan een dat voor strafvermindering. Schandalig eerst is hij crimineel en dan gaan ze voor de politie werken en krijgen ze minder of geen straf dus kunnen ze doen en laten wat ze willen!!!!

Lees meer