Maffioos netwerk met belangen in wederopbouw L'Aquila opgerold

De Italiaanse politie heeft donderdag een crimineel netwerk opgerold. Het netwerk heeft banden met de Camorra, de Napolitaanse maffia, en zou ook gelinkt zijn aan de betrokkenheid van die maffia bij de heropbouw van de stad L'Aquila, die in puin lag na de zware aardbeving in april vorig jaar. Dat heeft de politie bekendgemaakt via een persbericht.

Bij de politieactie 'Untouchable' werden zes mensen gearresteerd omdat ze ervan verdacht worden banden te hebben met de maffia. Ook werden 21 ondernemingen, 118 gebouwen en nog andere eigendommen in beslag genomen voor een totale waarde van honderd miljoen euro.
 
De zes opgepakte mensen maken deel uit van de clan van de Casalesi, een van de machtigste cellen binnen de Camorra, in de regio van Caserte, nabij Napels. Ook in andere regio's zoals Latium, Abruzzen (waar L'Aquila gesitueerd is) en Toscane heeft de clan vertakkingen.
 
Tijdens het onderzoek werden telefoongesprekken afgeluisterd en op die manier werd ontdekt dat de gearresteerde mensen vandaag geldtransfers zouden organiseren. Het geld was bedoeld om de bedrijven te spijzen die ze opgericht hadden in L'Aquila om contracten in de wacht te slepen voor de wederopbouw van de stad.
 
Vier bankbedienden, van wie er drie ervan verdacht worden onderdak en andere externe hulp gegeven te hebben aan de criminele organisatie, zijn ook betrokken bij de zaak. Ze zouden onder meer een oogje dicht geknepen hebben voor verdachte transacties. (afp/ypu)

Lees meer