6
Facebook

Maithili (12) kan weer schrijven en zwemmen dankzij kankertherapie in Mexico, maar er is niet genoeg geld om door te gaan

Het gaat beter met Maithili Vanhille, het 12-jarige meisje uit het West-Vlaamse Assebroek dat begin vorige maand met haar ouders en broer naar Mexico trok om er een experimentele kankertherapie te ondergaan. Maar er is ook minder goed nieuws, want Maithili zou nog twee behandelingen moeten ondergaan en daar is niet genoeg geld meer voor.

Het leven van Maithili werd op 11 augustus vorig jaar helemaal ondersteboven gegooid. Ze was met haar ouders langsgegaan bij de dokter omdat ze problemen had met haar ogen en kreeg vreselijk nieuws: ze had een agressieve hersenstamtumor en de dokters gaven haar nog 3 tot 9 maanden te leven. Haar ouders Sam en Stefanie (38) besloten zich daar niet bij neer te leggen en kwamen na het uitproberen van een aantal pistes een experimentele therapie op het spoor in Mexico. (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Begin juli vertrok het gezin naar Monterrey en vandaag is het meisje er al aan haar vierde behandeling toe. "Via een katheder wordt medicatie rechtsreeks in de tumor in haar hersenstam gespoten", vertelt papa Sam. "Daarnaast wordt via het ruggenmerg een cocktail van achttien verschillende geneesmiddelen toegediend. Bij de laatste twee sessies kreeg ze ook immuuntherapie. Dat moet haar immuunsysteem een boost geven en de kanker op nog een extra manier aanvallen."

Dagboek
De tumor zou intussen al een beetje kleiner geworden zijn en - belangrijker - minder actief. En dat vertaalt zich volgens papa Sam heel concreet, want de toestand van Maithili gaat merkelijk vooruit. "Zelf vindt ze het leukst dat ze weer kan schrijven", zegt hij. "Dat kon ze al een half jaar niet meer. Voor de proefwerken die ze op het einde van het schooljaar had, moest ze alles dicteren aan een klasgenootje. Sinds kort houdt ze weer een dagboek bij. En ze kan weer zelf de trap op en ziet niet meer dubbel als ze leest. Het lijken misschien kleine dingen, maar voor Maithili zijn ze echt belangrijk." (lees hieronder verder)

6 Het hele gezin in Mexico.
Facebook Het hele gezin in Mexico.

Het gezin is hoopvol, maar er zouden nog twee behandelingen moeten volgen. En daarvoor heeft het nog niet genoeg centen bij elkaar. "We hebben al 80.000 euro betaald en moeten nu nog twee keer 25.000 euro op tafel kunnen leggen. Op 12 september staat de volgende sessie gepland, maar we hebben nog maar 4.000 euro op onze rekening staan", aldus Sam.

Respons
Toen Maithili een maand geleden met haar verhaal in het nieuws kwam, genereerde dat een enorme respons en daar zijn de ouders van het meisje iedereen erg dankbaar voor. "Zo is er een bekend reclamebureau dat volgende maand voor ons een campagne start", zegt Sam. "Het huurt op 21 september onder meer een filmzaal af in Antwerpen voor een gratis voorstelling van de nieuwe prent 'Kingsman: The Golden Cirkel' en het gaat alle aanwezigen om een bijdrage vragen voor Maithili. Maar ook de vele kleine bijdragen waren een hart onder de riem." (lees hieronder verder)

6
Facebook

Vanuit de medische wereld in ons land klinken echter nog altijd kritische geluiden op de Mexicaanse therapie. De expert die Maithili behandelt in het UZ Leuven begrijpt heel goed dat ouders alles willen doen en zelfs de kleinste kans willen grijpen om hun kind beter te laten worden, maar hij heeft ook bedenkingen. "Het is niet voldoende dat een arts overtuigd is dat een nieuwe behandeling werkt, het moet ook bewezen worden in een objectieve test met vastgelegde regels. Alleen door nauwkeurige studies uit te voeren en nieuwe behandelingen te vergelijken met bestaande, kunnen we nagaan of ze effectief een voordeel bieden voor de patiënt: meer kans op genezing, een langere overleving, meer kans op een verbetering van de levenskwaliteit en minder kans op complicaties."

Neveneffecten
Dat is volgens hem niet het geval met de behandeling in Mexico. "Misschien is die arts echt overtuigd omdat hij bij enkele patiënten een 'duidelijk' effect heeft gezien, maar krijgen die patiënten laattijdige neveneffecten of reageren anderen dan weer níét goed", gaat hij verder. "Als artsen overtuigd zijn dat hun nieuwe behandeling werkt, moeten ze de resultaten van hun studie overigens publiceren. Zo kan iedereen ervan profiteren. Als de resultaten niet worden gepubliceerd, verplichten artsen patiënten om geld te steken in een behandeling die niet voor iedereen is weggelegd en geen aangetoonde garantie geeft dat er een redelijke kans op succes is." (lees hieronder verder)

6
Facebook
6 Uno spelen tijdens de voorbereidende chemo.
Facebook Uno spelen tijdens de voorbereidende chemo.
6 Maithili vanmiddag in het ziekenhuis.
Facebook Maithili vanmiddag in het ziekenhuis.

Het gezin Vanhille wil desondanks de kans grijpen. "We kunnen niet anders dan proberen", zegt Sam. "Hoe langer Maithili leeft, hoe meer kans dat de medische wereld toch nog met een baanbrekende remedie komt. En dat onze dochter toch gered kan worden."

Erkend
Het wordt in elk geval niet eenvoudig. Want zelfs als er genoeg geld wordt ingezameld om Maithili de laatste twee behandelingen te laten ondergaan, zal ze om de drie maanden terug moeten naar Mexico voor een nabehandeling om ervoor te zorgen dat de tumorcellen niet weer opflakkeren. En die zullen elke keer 15.000 euro kosten. "We hopen dat de behandeling snel wordt erkend, zodat ze ook in Europa toegepast kan worden", aldus nog Sam. "Dan zouden we in elk geval al de reiskosten kunnen beperken."

Wie het gezin wil helpen, kan een gift doen op het speciale rekeningnummer van Maithili Vanhille BE60 9795 4214 9270. Voor bedrijven is er een feitelijke vereniging opgericht, zodat ze een debetnota kunnen krijgen en de gift 100 procent aftrekbaar is. Meer info via info@mollen.be.

Lees meer