Malta kiest nieuw parlement

Op Malta hebben morgen de eerste belangrijke verkiezingen plaats sinds het land in 2004 toetrad tot de Europese Unie. Peilingen bij de 300 stemgerechtigden tonen een nek-aan-nekrace tussen de regerende centrumrechtse partij PN van de nationalisten en de oppositiepartij Labour.

Massale opkomst
In de kleinste Europese lidstaat wordt elke vijf jaar een nieuw parlement gekozen. De voorbije twee jaar stonden de nationalisten met uitzondering van 22 maanden altijd aan het roer. De Maltesers nemen de stembusgang ernstig. Meestal gaat meer dan 90 procent stemmen.

Recht op scheiding
De regeringsleider van het eiland is de populaire advocaat Lawrence Gonzi (54). De centrumlinkse oppositie onder de zestigjarige Alfred Sant haalde in 2003 dertig zetels. Aan een nieuwe rechtse partij en aan de groenen worden maar geringe kansen toegedicht. De linkse groenen hebben naar aanleiding van de verkiezingsstrijd de eis gelanceerd dat het katholiek-conservatieve Malta eindelijk het recht op scheiding zou verankeren.

Corruptiebeschuldigingen
Gonzi, die ook minister van Financiën is, zal naar inschatting van de politieke waarnemers de vruchten kunnen plukken van de economische vooruitgang op Malta en de invoering van de euro. De inflatie is er matig en met de werkloosheid op een dieptepunt, heeft de Labourpartij haar focus in de verkiezingscampagne noodgedwongen verlegd naar beschuldigingen wegens corruptie aan het adres van de regering. (belga/sd)

2 Alfred Sant
UNKNOWN Alfred Sant
2 Lawrence Gonzi
UNKNOWN Lawrence Gonzi

Lees meer