5
Facebook

Man die 2,5 jaar invaliditeitsuitkering trok, had beter twee keer nagedacht over wat hij allemaal op Facebook postte

Een vader van vijf die over een periode van twee jaar meer dan 17.000 euro incasseerde omdat hij door een psychische stoornis niet kon werken, is ruw door de mand gevallen. Stephen Astbury (32) had op Facebook vakantiefoto's gepost waarop hij vrolijk van het leven aan het genieten was.

Het waren inspecteurs van het Britse ministerie van werk en pensioenen die de zaak op het spoor kwamen. Toen Astbury's sociale media bekeken, zagen ze opeens foto's van een hele reeks reizen die de man had gemaakt. Daarop was hij te zien terwijl hij gekke bekken trok voor de Eiffeltoren, op skireis was en een duikvakantie ondernam. Hij bleek ook een fiets- en quadliefhebber te zijn. En dat was nog niet alles. Astbury had ook beelden gepost waarop hij met een kraan aan het werk was. (lees hieronder verder)

5
Facebook
5
Facebook
5
Facebook

Dat vonden de inspecteurs vreemd gedrag voor iemand die steun kreeg omdat hij aan een gespleten persoonlijkheid, een depressie en een angststoornis leed. Ze sleepten de man uit Great Harwood - tussen Leeds en Liverpool - dan ook voor de rechter.

Foto's
"De beklaagde begon steun te trekken in juni 2010 met als reden dat hij te ziek was om te werken", aldus de openbare aanklager, Enza Geldard. "Hij kwam in aanmerking voor de steun, maar kreeg wel te horen dat hij het ministerie van werk en pensioenen op de hoogte moest brengen als zijn situatie veranderde. Maar in juli van 2014 was op foto's op zijn Facebookpagina plots te zien dat hij toch aan de slag was bij een bedrijf dat oud metaal verwerkt." (lees hieronder verder)

5
Facebook

Astbury bekende in de rechtszaal dat hij frauduleus steun had getrokken tussen maart 2013 en september 2015, maar dat hij onder meer niet wist dat hij het ministerie had moeten verwittigen, omdat hij met zijn werk minder dan 115 euro per week verdiende.

Op de sporen
Hij voerde wel aan dat hij intussen zijn leven gebeterd heeft. Daardoor kwam hij ervan af met een voorwaardelijke straf van 32 weken cel en een boete van 132 euro. "Je doet je best om je leven weer op de sporen te krijgen en daar zijn we niet blind voor", aldus de rechter. "Met een straf met uitstel hopen we je op het goede pad te houden."

18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Marlies Schoefs

    Ken er hier ook die al jaren het aan de rug hebben.maar overal werken

  • Dave Battaille

    Hoeveel werklozen telt België ...... met uitkering......