5
ANP

Man die studente Anne Faber (25) ontvoerde, verkrachtte en doodde heeft “oprecht spijt”

Michael P. (29) – de man die vorig jaar veroordeeld werd voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de Utrechtse studente Anne Faber (25) – heeft bij het einde van zijn proces in beroep zijn “oprechte spijt” betuigd over het leed dat hij heeft aangericht.

P. noemde het “vreselijke feiten” in zijn korte laatste woord voor de rechtbank in de Nederlandse stad Arnhem. “Ik ben mij daar diep bewust van en heb er erg veel spijt over”, klonk het.

Fietstocht

Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het bosrijke gebied tussen Den Dolder en Soest, in de provincie Utrecht. P. verbleef toen in een kliniek in Den Dolder, na een veroordeling voor dubbele verkrachting in 2010. Het stoffelijk overschot van Faber werd bijna twee weken later gevonden in een door P. gedolven graf bij Zeewolde.


P. zei vandaag zich vaak af te vragen wat er van Faber geworden zou zijn als hij haar niet zou hebben gedood. Over Fabers familieleden zei hij dat hij weet dat zij hem haten “en terecht”. (lees hieronder verder)

5 Michael P. tijdens zijn proces.
ANP Michael P. tijdens zijn proces.

Zijn advocaten zeiden dan weer dat P. geen vooropgezet plan had om de jonge vrouw te doden – iets wat het Openbaar Ministerie betwijfelt – en dat hij niet meer dan 20 jaar cel moet krijgen. Ze voerden aan dat het alleen dankzij de bekentenis van hun cliënt was dat zowel de verkrachting als de ontvoering en het doden van Faber te bewijzen was.

Hardhandig

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank P. nog tot 28 jaar cel en terbeschikkingstelling met dwangverpleging wegens ontvoering, verkrachting en gekwalificeerde doodslag, conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). P. tekende echter beroep aan tegen het vonnis, onder meer omdat hij vindt dat de politie hem na zijn arrestatie veel te hardhandig heeft aangepakt. Ook daarom moet hij minder straf krijgen, meent hij. (lees hieronder verder)

5 Het lichaam van Anne Faber werd gevonden in een bosrijke omgeving in het dorp Zeewolde in de provincie Flevoland.
ANP/rv Het lichaam van Anne Faber werd gevonden in een bosrijke omgeving in het dorp Zeewolde in de provincie Flevoland.
5 Bloemen bij het Hosterwoldbos. De 25-jarige Anne Faber werd gevonden bij het Nulderpad.
ANP Bloemen bij het Hosterwoldbos. De 25-jarige Anne Faber werd gevonden bij het Nulderpad.

Het OM eiste gisteren opnieuw 28 jaar cel en terbeschikkingstelling met dwangverpleging. Anders dan vorig jaar trok het OM nu de conclusie dat er tóch bewijs is voor de stelling dat P. Faber met een vooropgezet plan om het leven heeft gebracht en zich dus schuldig heeft gemaakt aan moord.

De nabestaanden van de Nederlandse jonge vrouw zijn dezelfde mening toegedaan.

Het hof doet een uitspraak op 5 juli.

5 De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht, waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij na een eerdere veroordeling.
ANP De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht, waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij na een eerdere veroordeling.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Devlaeminck

    Oprecht spijt dat hij de gevangenis in moet. Dat hij de 'te hardhandige aanpak' van de politie misbruikt om minder straf te krijgen toont aan hoe hij in elkaar zit. Zo'n mannen moeten levenslang opgesloten worden.

  • Jef Heffens

    Als hij spijt heeft dan moeten ze hem strafvermindering geven. Dan kunnen 3 x levenslang omzetten in 2 x levenslang.

Lees meer