Darien Harris zit in de cel voor moord.
RV/Shutterstock Darien Harris zit in de cel voor moord.

Man krijgt 76 jaar cel voor moord en nu blijkt kroongetuige plots wettelijk blind

Een Amerikaanse man (26) die een celstraf van 76 jaar uitzit voor moord, wil dat zijn zaak wordt herbekeken. Een privédetective ontdekte namelijk dat de kroongetuige in de zaak wettelijk blind is. En dat was iets wat noch beschuldigde Darien Harris noch de rechter wist tijdens het proces.

De feiten gebeurden in juni 2011 in Chicago. De broers Rondell en Ronald Moore waren op een avond de parking van een tankstation van BP opgedraaid omdat de motor van hun wagen aan het oververhitten was en Rondell nam samen met een mechanicus een kijkje onder de motorkap.

Schoten

Even later hoorde Ronald schoten vlakbij de wagen. Hij zag hoe zijn broer en de mechanicus onder vuur werden genomen en hoe Rondell nog probeerde te vluchten. Maar de 23-jarige jongeman stierf op een parking even verderop. Darien Harris – die in het laatste jaar secundair zat – werd opgepakt nadat een getuige hem had geïdentificeerd als schutter en de jongeman kreeg 76 jaar cel.


Harris huurde echter een privédetective in om zijn onschuld alsnog te bewijzen en die ontdekte iets eigenaardigs over kroongetuige Dexter Saffold. Zijn naam dook namelijk ook op in een rechtszaak rond discriminatie op de huizenmarkt uit 2003. Daarin verklaarde hij dat hij glaucoom had, zo zegt de advocaat van Harris – Jodi Garvey – aan de krant The Washington Post. Volgens een verklaring van een dokter die in het dossier zat, was Saffold “wettelijk blind” en had hij een permanente beperking. Hij had “een sterk verminderd zicht, zeker ’s nachts”.

Tijdens het proces van Harris vertelde Saffold dat hij op zijn scooter aan het tankstation passeerde toen hij de schoten hoorde. Hij verklaarde dat hij 5 meter verderop iemand met een donker pistool had zien schieten en dat de schutter tegen hem aan was gelopen toen hij vluchtte. Enkele dagen na de schietpartij haalde Saffold Harris uit een line-up.

Oogproblemen

De oogproblemen van Saffold kwamen kort aan bod tijdens het proces. Toen de advocaat van Harris hem vroeg of zijn diabetes zijn zicht beïnvloedde, antwoordde hij eerst ‘ja’ en veranderde hij dat na een korte pauze in ‘nee’. Volgens Garvey was dat gelogen en is op beelden van de camera’s aan het tankstation bovendien te zien dat er pas iemand op een scooter nadert als de dader al uit beeld verdwenen is. Die beelden werden niet getoond tijdens het proces. Saffold kan de dader dus niet op enkele meters gezien hebben, voert ze aan.

De jongeman diende in juli vorig jaar al een vraag in bij het Openbaar Ministerie om zijn zaak te herbekijken en de getuigenis van Saffold te schrappen. Een woordvoerster bevestigde dat de zaak onderzocht wordt, maar wil verder geen commentaar geven. Harris heeft ook een procedure lopen bij het hooggerechtshof van de staat Illinois. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Febe Chapin

    Ongelooflijk, de wild wild west leeft nog.. zo een magere zaak en dan nog 76 jaar krijgen zonder enig bewijs dan 1 willekeurig (blijkbaar blind) mens.. hollywood V.S. en de V.S. zelf zijn 2 tegenovergestelde werelden.

  • Bruno Melotte

    Wens u veel sterkte en geluk!

Lees meer