7
afp /epa

Man rijdt in op voetgangers aan Londense moskee: "Ik ga alle moslims vermoorden"

Autoriteiten gaan uit van terroristisch motief

Deze nacht is in Londen een bestelwagen ingereden op voetgangers nabij een moskee. Daarbij vielen een dode en tien gewonden. De aanval gebeurde toen er op het trottoir al een man eerste hulp kreeg. Die man is het dodelijke slachtoffer. Volgens de politie is het te vroeg om te concluderen dat het overlijden van die man verband houdt met de aanslag. Alle slachtoffers zijn moslim. Volgens ooggetuigen schreeuwde de man: "Ik ga alle moslims vermoorden." Britse media melden voorts dat ooggetuigen hem hoorden roepen, nadat hij op mensen was ingereden: "Ik heb mijn aandeel geleverd."

Rond 0.20 uur lokale tijd (1.20 uur Belgische tijd) kreeg de politie een melding van het incident op Seven Sisters Road in het stadsdeel Finsbury Park. De politie heeft de 48-jarige chauffeur van het busje gearresteerd nadat die werd overmeesterd door omstanders. De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi, maar een imam uit de buurt, Mohammed Mahmoud, voorkwam de lynchpartij.

Het gaat om een 48-jarige lange blanke man. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht om naar zijn psychische toestand te laten kijken. De autoriteiten gaan uit van een terroristisch motief. De man was niet gekend bij de veiligheidsdiensten. Dat heeft Veiligheidsminister Ben Wallace gezegd tegenover de Britse openbare omroep BBC.

De anti-terreureenheid van de politie is betrokken bij het onderzoek. Premier Theresa May laat weten dat het "tragische incident" behandeld wordt als "een potentiële terroristische aanval''. Later op de ochtend is er crisisberaad. De nationale antiterreurcoördinator stelt dat de politie niet zoekt naar andere verdachten.

De man werd vandaag ook voor terrorisme gearresteerd. Na eerst te zijn gearresteerd voor poging tot moord, is daar nu ook het "opdragen tot, voorbereiden en instigatie van terrorisme" bijgekomen. Volgens de openbare omroep BBC vindt er in verband met de aanslag een huiszoeking in een woning in Wales plaats, meer bepaald in de omgeving van Cardiff. De gebruikte bestelwagen was in Wales gehuurd. 

Minister voor Wales Alun Cairns verduidelijkte dat hij gehuurd is bij een firma in Pontyclun in de buurt van de Welshe hoofdstad. De politie van Zuid-Wales werkt samen met Scotland Yard.

Islamofobie
Volgens de Britse Moslimraad is de man opzettelijk ingereden op de gelovigen, en deed de bestuurder dat uit islamofobie. De politie stelt: "Dit was een aanval op Londen en alle Londenaren", en voegt eraan toe dat de dader is gearresteerd op beschuldiging van moord en poging tot moord. 

De bestelwagen was gehuurd bij een bedrijf in de buurt van Cardiff, de hoofdstad van Wales. De politie in Wales werkt samen met Scotland Yard in het onderzoek naar het incident.

Voorbijgangers verklaarden dat zich een menigte had gevormd om een bejaarde man te helpen die was neergestort en gereanimeerd werd voordat de bestelwagen kwam aangereden. Omstanders hielpen de bestelwagen op te tillen om aangereden mensen vanonder het voertuig te bevrijden.

Ooggetuigen omschrijven hoe omstanders de bestuurder van de bestelwagen snel overmeesterden nadat die uit zijn voertuig was gestapt. "Sommigen wilden hem een lesje leren, anderen zeiden dat ze op de politie moesten wachten", getuigt een man tegenover Channel 4.

7
REUTERS
7
REUTERS

"Absolute chaos"

Ooggetuigen verklaren dat het voertuig van de weg reed en op gelovigen inreed die de moskee verlieten na het ramadangebed. "Door mijn raam hoorde ik schreeuwen, het was absolute chaos", verklaarde een vrouw die tegenover de plek van het incident woont aan de BBC. "Iedereen riep: 'Een bestelwagen heeft mensen geraakt'".

Een getuige, Ali, omschrijft hoe gewonde mensen op het voetpad lagen. "Er was een man die uit zijn hoofd en uit zijn voet bloedde", verklaart hij aan The Independent. "Er lag een vrouw op de grond die uit een rolstoel was gevallen, we hebben haar overeind geholpen. Heel wat mensen lagen op de grond, er lag bloed op het voetpad".

Het incident gebeurde voor de deur van organisatie Muslim Welfare House, aldus de Muslim Council op Twitter. Dit gebouw ligt vlak bij de moskee in Finsbury Park. Het zou vanwege de ramadan extra druk zijn geweest op straat. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en Seven Sisters Road is afgesloten.

Volgens de Britse Moslimraad is de wagen opzettelijk ingereden op de gelovigen, en deed de bestuurder dat uit islamofobie.

7
Twitter: @Thomasvanhulle
7 Een politiecordon in Finsbury Park, Londen.
EPA Een politiecordon in Finsbury Park, Londen.

"Aanslag"

De voorzitter van de Moslimraad zegt geschokt en boos te zijn, om "te horen dat een busje opzettelijk inreed op aanbidders die het ramadan nachtgebed verlieten."

"Wie dit gedaan heeft, wilde mensen verwonden. Dit is een terreuraanslag", zegt de voorzitter van de moskee Mohammed Kozbar aan The Sun. Volgens de krant was de bestelwagen die inreed op de gelovigen een gehuurd voertuig.

Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dergelijk incident zich voordoet. In maart reed een terrorist in op voetgangers op Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen. Daarbij vielen acht doden, de drie aanslagplegers werden door de politie gedood.

7 Moslims bidden op de stoep bij de plek waar een bestelwagen eerder in de nacht inreed op een groepje voetgangers dat net de moskee verlaten had.
AFP Moslims bidden op de stoep bij de plek waar een bestelwagen eerder in de nacht inreed op een groepje voetgangers dat net de moskee verlaten had.

Vroegere pleisterplaats haatprediker

Er zijn intussen op Twitter ook beelden opgedoken van een man die door de politie gearresteerd wordt. Volgens twitteraars gaat het om de verdachte van de aanslag. Er is te zien hoe agenten de man afschermen van boze omstanders en hem uiteindelijk in het politiebusje weten te krijgen. Sommige mensen helpen de agenten, er wordt ook 'Waarom heb je dat gedaan?' geroepen.

De moskee in Finsbury Park was volgens Metro vroeger de pleisterplaats van haatprediker Abu Hamza, die werd uitgeleverd aan de VS nadat hij in 2001 had gepoogd een bomaanslag te plegen op een vliegtuig van Parijs naar Miami. De moskee werd een tijdlang gesloten maar werd later opnieuw in gebruik genomen door de moslimgemeenschap. Die maakte er een plek van die betere relaties tussen de verschillende godsdiensten in de buurt promoot.

In 2014 sloot bank HSBC de bankrekening van de moskee, wegens vermeende banden met terreur voor 2005. De bank deed dat op grond van informatie van het nieuwsagentschap Reuters. De moskee daagde Reuters voor de rechter en won de zaak eerder dit jaar. Reuters moest toen verontschuldigingen aanbieden en een schadevergoeding betalen. (lees verder onder de video)

7 Haatimam Abu Hamza al-Masri.
EPA Haatimam Abu Hamza al-Masri.

"Vreselijk incident"

De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding. May sprak van een "vreselijk incident" en voegde toe dat "al haar gedachten uitgaan naar zij die gewond zijn geraakt, hun geliefden en naar de reddingsdiesten die ter plaatse zijn".

Op Twitter stelt Corbyn dat hij "volledig geschokt is door het incident aan Finsbury Park". "Ik ben in contact met de moskeeën, de politie en de autoriteiten van Islington. Mijn gedachten gaan naar de mensen en de gemeenschap die zijn getroffen door dit afschuwelijke evenement."

"Gruwelijke terreuraanslag"

Het incident zal onderzocht worden door de antiterreureenheid van de politie. De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan, klinkt het nog.

De Britse Moslimraad vraagt aan de autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen aan de moskeeën op te drijven.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, bedankt de hulpdiensten voor het snelle optreden. "We weten nog niet alle details, maar dit was duidelijk een gruwelijke terreuraanslag op onschuldige Londenaren, van wie veel hun gebeden aan het beëindigen waren tijdens de heilige maand ramadan.''

Volgens Khan is deze aanval, die gericht lijkt op een specifieke gemeenschap, net als de aanslagen in Manchester, Westminster en London Bridge "een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect''. Hij roept burgers op kalm en waakzaam te blijven.

Gebedswake

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour gaat vandaag de gebedswake bijwonen in de moskee in Finsbury Park. Ook roept hij iedereen op om kalm te blijven en zich te verenigen. "Ik ben geschokt door deze gruwelijke en wrede aanslag in Finsbury Park, die behandeld wordt als een terreurdaad", zei Corbyn in een mededeling op Twitter. Hij zegt als lokaal parlementslid te hebben samengezeten met de plaatselijke moslimleiders, samen met onder meer Richard Watts, de leider van de gemeenteraad in Islington. "Richard en ik zullen de gebedsdienst in de moskee van Finsbury Park later op de dag bijwonen", kondigde hij aan.

Belgische Moslimexecutieve

Het Executief van de Moslims van België veroordeelt de aanslag van afgelopen nacht aan de moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park, en betuigt zijn "diepste medeleven met de familie en vrienden van het overleden slachtoffer".

"Deze aanslag herinnert ons er opnieuw aan dat het terrorisme geen morele of religieuze grenzen kent en alle burgers raakt, ongeacht hun afkomst of overtuiging", luidt het. De Moslimexecutieve waarschuwt daarnaast voor de verspreiding van het populistische discours dat "de haat aanwakkert en ingaat tegen de wil van de meerderheid van de bevolking om in vrede te leven". Ze roept iedereen dan ook op om zich "niet te laten overweldigen door de emotie en vooral niet toe te geven aan provocerende daden".

106 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • hasso Naciye

    Dit is gewoon terreur aanslag niet meer niet minder. Moslims moeten oppassen waar ze lopen, nergens in Europa is het niet meer veilig voor moslims.

  • Tania Janssens

    Amaai sommige reacties zijn erover. Arm vlaanderen.

Lees meer