Man steekt zwangere vrouw in brand voor hogere bruidsschat

De Nepalese politie is op zoek naar een man die ervan verdacht wordt zijn zwangere vrouw in brand te hebben gestoken om een hogere bruidsschat te bekomen.

Farid Sheikh en zijn ouders worden ervan verdacht kerosine te hebben gegoten over de 25-jarige vrouw, die zeven maanden zwanger was. Op die manier wilde hij van haar een motorfiets en een waterbuffel verkrijgen, aldus Prem Basnyat van de politie. "Toen het incident zich ongeveer een maand geleden voordeed, hebben ze haar voor verzorging naar India gebracht en verklaarden ze dat het om een ongeluk ging."

Haar vader ontdekte evenwel wat er aan de hand was en stapte naar de politie toen de gezondheidstoestand van de vrouw erop achteruit ging. De man is evenwel samen met zijn ouders op de vlucht geslagen. Ze worden momenteel opgespoord door de politie.

De vrouw, die intussen haar kind is verloren, werd door een lokale ngo overgebracht naar een ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Ze verkeert nog altijd in kritieke toestand. Haar benen zijn volledig in verband gewikkeld.

Nepalese actievoerders ijveren al verschillende jaren voor zwaardere straffen tegen mannen die omwille van de bruidsschat geweld gebruiken tegen hun vrouw. Officieel is het geven van een bruidsschat verboden in Nepal, maar het gebruik is nog altijd wijdverspreid in het land.

Lees meer