Screenshot uit de video die de opgepakte leraar aanzette tot het verspreiden van zijn haatbericht.
YouTube Screenshot uit de video die de opgepakte leraar aanzette tot het verspreiden van zijn haatbericht.

Marokkaanse leerkracht roept op om Belgische vrijwilligsters in korte broek te onthoofden: haatverspreider opgepakt

Man wordt vervolgd voor het aanzetten tot terroristische daden

De Marokkaanse politie heeft een man opgepakt die op Facebook had opgeroepen tot onthoofding van enkele Belgische vrijwilligers in Marokko. De jonge vrouwen van Bouworde vzw hadden een filmpje gedeeld van hun werk op een werf in het zuiden van Marokko, waarin ze onder een stralende zon in korte broek te zien zijn.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De man die het haatbericht had verspreid, is een 26-jarige leraar uit het noorden van Marokko. Hij werd maandag gearresteerd. Volgens de Marokkaanse staatsveiligheid zal de twintiger vervolgd worden voor “het aanzetten tot terroristische daden". 

Het filmpje van de Belgische vrijwilligsters, dat opgenomen werd in een dorp nabij van Taroudant, verscheen drie dagen geleden op YouTube en werd ook getoond op de Marokkaanse televisie. Ook Ali El Asri, van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) uitte zijn woede om de kledingkeuze van de vrijwilligers. “Sinds wanneer gaan Europeanen werken uitvoeren in badpak”, schreef de man op Facebook.

“Geen gevaar”

Vele andere commentaren prezen echter de "toewijding" van de vrijwilligers, die “het werk kwamen doen in plaats van de lokale leiders”. De Belgen herstelden samen met een lokale vereniging een straat in Adar, een dorpje in het zuiden van het land. "De mensen zijn erg aardig en vriendelijk, ik hou van Marokko", zei Luna, een van de jongeren die werd geïnterviewd.

Volgens Bouworde vzw zijn de vrijwilligsters ter plaatse op geen enkel moment in gevaar geweest. “Ze waren zich zelfs niet bewust van de hele commotie. Onze vrijwilligers worden in Adar altijd gastvrij ontvangen en zijn er graag gezien door de bevolking.” Bouworde vzw is een organisatie die wereldwijd vrijwilligersreizen organiseert voor jongeren tussen 15 en 30 jaar.

274 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Van Gaal

    Er mag inderdaad van “immigranten” verwacht worden dat men zich naar de cultuur en de gewoonten van het gastland aanpast. Hier gaat het echter om een humanitair project, het “helpen” van een locale bevolking met vrijwillig aanleg van een weg. Als men daarbij dan ook dergelijke “kortzichtige” standpunten gaat innemen, kan men beter projecten op locaties uitvoeren waar hulp “gewenst” alsook gewaardeerd is. In verhouding moet ook gezien worden dat het hier over een haatdragend individueel gaat.

  • Johan de Brouwer

    Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat iedereen zich kan kleden hoe ze zelf willen. Aan de andere kant word hier van “vreemden” verwacht dat ze zich aanpassen aan onze cultuur, moeten wij ons daar dan ook niet aanpassen aan hun cultuur? Uiteraard is extremisme nooit goed te keuren, niet in België en ook niet in Marokko. De discussie over racisme en het al dan niet aanpassen aan de plaatselijke cultuur, en hoe ver dit moet gaan, is en blijft moeilijk en zeer gevoelig.

Lees meer