Gisteren waren er zeker 35 mensen in geslaagd om vanuit Marokko de grensomheining over te klauteren en in de EU te geraken.
AFP Gisteren waren er zeker 35 mensen in geslaagd om vanuit Marokko de grensomheining over te klauteren en in de EU te geraken.

Marokkaanse politie ontruimt migrantenkampen rond Spaanse exclave

Na een nieuwe massale bestorming van de Spaanse exclave Melilla in Noord-Afrika heeft de Marokkaanse politie verschillende kampen van migranten in de omgeving ontruimd. Volgens het officiële persagentschap MAP begon de politieoperatie gisteren al in de bossen rond de stad Nador. Volgens de Spaanse politie ging het om honderden mensen. Na de ontruiming werden achtergebleven spullen verbrand.

Gisteren waren er zeker 35 mensen in geslaagd om vanuit Marokko de zes meter hoge grensomheining over te klauteren en in de EU te geraken. Honderden anderen slaagden er niet in. In juni 2014 waren aan de grens omheiningen met kleine mazen opgericht die als "onoverwinnelijk" werden beschouwd. De migranten gebruiken daarom klimhaken en schoenen met spijkers aan de zolen.

In de omgeving van de Spaanse exclaves Melilla en Ceuta verblijven duizenden noodlijdende Afrikanen uit landen ten zuiden van de Sahara en wachten in geïmproviseerde kampen een gelegenheid af om Europa binnen te geraken. Volgens schattingen gaat het om 30.000 tot 80.000 mensen. Marokko had pas maandag aangekondigd vele kampen te zullen liquideren.

Lees meer