15
REUTERS

Massaprotest in Barcelona voor onafhankelijkheid Catalonië eindigt met rellen

Catalaanse president Quim Torra: "Het geduld van de Catalanen is niet oneindig"

Catalanen zijn vanavond in Barcelona massaal de straat opgegaan om te onderstrepen dat het separatisme nog altijd leeft, één jaar na het referendum voor de onafhankelijkheid van Catalonië. De politie schatte de opkomst op 180.000 mensen. Het kwam na afloop tot rellen.

De menigte verzamelde zich op Plaça de Catalunya in het centrum van de stad om daarna naar het parlementsgebouw te lopen. Een deel van de demonstranten ging ook naar het hoofdkwartier van de federale politie. 

15
AP
15
AP

Honderden manifestanten gooiden omstreeks 21 uur hekkens omver die het regionale parlement moesten beschermen. Verschillende gemaskerde betogers gooiden met stenen naar de politie en probeerden barricades op te werpen. De ordediensten chargeerden en losten enkele waarschuwingsschoten om de betogers te verspreiden. 

15
REUTERS
15
REUTERS
15
REUTERS
15
REUTERS

Ook tijdens het referendum voor onafhankelijkheid, op 1 oktober 2017, kwam het tot geweld tussen Catalanen en de politie, onder meer doordat de politie probeerde te voorkomen dat burgers naar de stembus zouden gaan. De beelden gingen de wereld rond. 

Een ruime meerderheid van de Catalanen stemde vorig jaar voor onafhankelijkheid, maar de Spaanse regering weigert de uitslag te erkennen omdat het referendum verboden was. De betoging van vanavond was georganiseerd om het referendum te herdenken.

Uiteindelijk keerde de rust weer nadat de manifestanten zich hadden verspreid over de omliggende straten, bevestigt een woordvoerder van de lokale politie.

15
AP
15
REUTERS
15
AP

Isabel Celáa, woordvoerster van de nieuwe Spaanse regering van de socialist Pedro Sánchez, omschreef de politie-inzet door diens voorganger als een "fout''. Ze noemde 1 oktober een treurige dag, maar riep de Catalaanse regering tegelijkertijd op te stoppen met haar "confronterende retoriek''. Regiopremier Quim Torra benadrukte dat zijn kabinet het "democratische mandaat'' van het referendum in ere houdt en de mensen die geleden hebben onder de represailles blijft steunen. 

Na de stemming en het besluit tot afscheiding van Spanje zette Madrid de regioregering van Carles Puigdemont in het najaar van 2017 af. De leider vluchtte naar België.

Torra heeft vandaag de Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez voor het blok gezet: de voorstanders van onafhankelijkheid trekken hun steun terug in het Spaanse parlement, als Sanchez niet voor november groen licht geeft om een referendum te houden over zelfbeschikking.

"Het geduld van de Catalanen is niet oneindig. Pedro Sanchez heeft nu geen manoeuvreerruimte meer", zei Quim Torra in het Catalaanse parlement. "Als er voor november geen voorstel voor zelfbeschikking op tafel ligt, dan kan de onafhankelijkheid nastrevende groep niet meer de stabiliteit garanderen in de kamer van volksvertegenwoordigers", zei Torra.

De socialist Pedro Sanchez is in juni aan de macht gekomen. Hij heeft de dialoog met de Catalaanse regering terug opgenomen en heeft een referendum voorgesteld over grotere autonomie voor Catalonië, maar hij weigert een referendum over zelfbeschikking.

15 Protest in Girona vandaag.
AP Protest in Girona vandaag.

Eerder op de dag blokkeerden separatisten wegen in Barcelona. Ze legden ook het treinverkeer plat in Girona. De betogers drongen bovendien het Catalaanse regeringsgebouw binnen om de Spaanse vlag te strijken en de 'estelada' te hijsen, de vlag van de onafhankelijkheidsbeweging. Ook in Lleida en Tarragona waren demonstraties.

15
AP
15
AP
15
AP
15
REUTERS

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nina Huygens

    De meerderheid van de Catalanen willen eenheid, en sociale rust in Cataluña. Maar deze is verstoord door herrieschoppers zoals enkele die gevlucht zijn naar buitenland, door CDR, o.a. , en mensen die gebrainwashed zijn... en door valse beloftes van zakkenvullers die op grote voet leven ten koste van ... dát is wat ik hier zie en beleef in eerste persoon! En ben het BEU!

  • rob jamers

    Hypocriet! Wat Puigdemont destijds deed was in conflict met de Spaanse wetgeving. 2 maanden later werd er een wettelijk referendum georganiseerd, eveneens zonder het beoogde resultaat. Hou U bezig met Uw eigen “failed state”, want wat daar momenteel allemaal gebeurt is ook te mooi! N-VA ... veel geblaat, weinig wol!

Lees meer