De Britse premier Theresa May.
AFP De Britse premier Theresa May.

May geeft toe: Brits parlement mag in maart stemmen over uitstel brexit

De Britse premier Theresa May heeft in het parlement in Londen een belangrijke toegeving gedaan. Ten laatste op 12 maart wordt er opnieuw gestemd over het brexitakkoord met de Europese Unie. Stemt het parlement het akkoord weg, dan mogen de parlementsleden een dag later stemmen over de vraag of ze de EU willen verlaten zonder akkoord. Willen ze ook dat niet, dan mogen ze nog een dag later stemmen over een uitstel van de brexit.

Als de parlementsleden akkoord gaan met een “kort, beperkt uitstel” van de brexit, zal de Britse regering daar bij de andere Europese leiders om vragen, zei May. Zelf zegt ze geen voorstander te zijn van uitstel. “Maar het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 29 maart alleen zonder deal als het Lagerhuis daar expliciet mee heeft ingestemd”, zei May. 

De vorige brexitdeal werd in januari met grote meerderheid door het parlement verworpen. Sindsdien probeert de Britse regering de Europese Unie te overtuigen het akkoord te heronderhandelen, maar voorlopig zonder succes. 

De toegeving is een serieuze bocht voor de premier. Eerder weigerde May altijd categoriek over uitstel te spreken. May probeert volgens Britse media op deze manier een regeringscrisis te voorkomen. Bezorgde ministers hebben de premier onder druk gezet om te voorkomen dat het land op 29 maart zonder deal uit de EU vertrekt. Ze vrezen dat zo’n chaotische ‘no-deal-brexit’ rampzalig uitpakt voor het Verenigd Koninkrijk.

Maximaal tot juni

May waarschuwde wel voor een langdurige verlenging van de onderhandelingen. “Uitstel voorbij eind juni zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk moet deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Welke boodschap zou dat uitsturen naar de meer dan 17 miljoen mensen die drie jaar geleden voor een vertrek hebben gestemd?” Ook kan het uitstel maar eenmalig zijn. “Als we niet deelnemen aan de Europese verkiezingen, zou het extreem moeilijk zijn om de brexit opnieuw uit te stellen.”

Tot slot waarschuwde May nog dat uitstel een chaotisch en ongeordend vertrek niet uitsluit. “De enige manier om dat te doen, is artikel 50 (dat de EU-uitstap regelt, red.) intrekken of een akkoord goedkeuren.” 

“Nieuw referendum zou verdeeldheid zaaien”

Van een tweede referendum, waar Labour sinds gisteren achter staat, wil May nog altijd niet weten. De premier haalde uit naar de leider van de grootste oppositiepartij, Jeremy Corbyn. “Hij wil een referendum houden dat verdeeldheid zal zaaien en ons land weer terug naar af brengt”, zei May. Ze verweet haar politieke rivaal de uitslag van het referendum uit 2016 over het vertrek uit de EU niet te respecteren.

Corbyn klaagde op zijn beurt dat May en haar regering een potje maken van de brexit. Bedrijven verhuizen naar het buitenland en jobs gaan verloren, stelde de Labourleider. “Zelfs nu, met nog een maand te gaan tot onze in de wet vastgelegde vertrekdag, heeft de premier niet duidelijk gemaakt wat ze wil bereiken in de nieuwe onderhandelingen.”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Peeters

    Wie is hier weer de klos? EU ze houden zich aan geen enkele regel alleen maar voordelen en wij zullen er weer moeten voor opdraaien

  • Bruno Vermeire

    En dit omdat de Britten in het EP een mooi inkomen zullen hebben van ...... euro per maand en de rest van de Britten moet zijn plan maar trekken;

Lees meer