2 Brits premier Theresa May tijdens haar speech vandaag in Grimsby.
AP Brits premier Theresa May tijdens haar speech vandaag in Grimsby.

May probeert Brussel en brexiteers de arm om te wringen: “Nog één extra duwtje”

De Britse premier Theresa May vraagt de Europese leiders om “nog één extra duwtje” om het echtscheidingsakkoord door het Britse parlement te krijgen. Lukt dat niet, dan “dreigt een scenario waarbij we de EU nooit verlaten”, waarschuwde ze tijdens een toespraak in het kuststadje Grimsby. Eerder vandaag waarschuwde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt de EU er al voor dat “de onderlinge relaties jarenlang vergiftigd zullen zijn” als de EU geen toegevingen doet bij de brexitonderhandelingen.

De tijd dringt voor Theresa May, wil ze haar echtscheidingsakkoord met de EU nog voor de Brexit op 29 maart door het parlement krijgen. Volgende week dinsdag moet het Lagerhuis opnieuw stemmen, maar zonder Europese toegevingen voor de backstop - die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden - ziet het er niet goed uit.

De deal heeft nog maar “één extra duwtje nodig” om door het parlement te geraken, zei ze vandaag tijdens een bezoek aan het kuststadje Grimsby, in het graafschap Lincolnshire. Ze roept de leiders van de andere 27 EU-lidstaten op dat extra duwtje te geven. “Het is in ons beider belang” dat Groot-Brittannië de deur van de Europese Unie met een akkoord achter zich dichttrekt, zei May.

Na haar toespraak kreeg May de Britse pers over zich heen omdat ze vaag op hun vragen antwoordde en bovendien maar één vrouwelijke journaliste een vraag liet stellen. Dat leverde haar volgens The Guardian een tirade van een journaliste van ITV op. Vandaag is Internationale Vrouwendag.

Jeremy Hunt wil dat EU zich flexibeler opstelt

De Britse premier lijkt de verantwoordelijkheid voor een mislukking zo steeds meer in Europese schoenen te willen schuiven. Eerder op de dag deed minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt al een duit in het zakje. “Als Brussel geen toegevingen doet, zullen de onderlinge relaties jarenlang vergiftigd zijn”, zei hij op de Britse radiozender BBC. “We willen vrienden blijven met de EU. Maar dat vereist dat Europa flexibel is en begrijpt dat we nu een zeer duidelijke vraag hebben. We vragen geen onredelijke dingen.” 

De Britse minister blijft erbij dat het mogelijk is om nog voor de stemming in het Britse parlement van volgende week garanties los te krijgen in Brussel. “Er is vooruitgang geboekt in de afgelopen dagen. Er is nog wat werk voor de boeg, maar het is zeker mogelijk.”

2 Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.
AFP Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

“Een zwartepietenspel interesseert ons niet”, zo heeft Michel Barnier verklaard. “De Europese Unie blijft verenigd en een zwartepietenspel interesseert ons niet”, zo reageert hij kort op de uitspraken van Jeremy Hunt aan de BBC.

“Wat voor ons telt, is het resultaat en we blijven eraan werken”, aldus nog Barnier. Eerder op de dag had de Britse premier Theresa May nog laten verstaan dat ze van de EU “nog één extra duwtje” vraagt om het echtscheidingsakkoord door het Britse parlement te krijgen.

EU bezwijkt niet onder de druk

Dat de Europese Unie onder die druk bezwijkt, is twijfelachtig. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de andere Europese leiders hebben tot nog toe altijd gezegd dat het bestaande terugtrekkingsakkoord, met de backstop, onder geen beding opnieuw onderhandeld wordt. De Britten zouden nu azen op een soort bijlage met daarin de juridische garantie dat de backstop tijdelijk is en dat de Britten er na een soort opzegtermijn zelf uit kunnen stappen, maar ook dat ligt erg moeilijk.

Pro-brexiteers ook onder druk

Niet alleen de EU komt onder druk te staan. May probeert ook de harde brexiteers binnen haar Conservatieve Partij schrik aan te jagen. Als haar deal niet door het parlement geraakt, “dan dreigt de crisis, of zelfs een scenario waarin de brexit er gewoon niet komt”, zei ze. Volgende week dinsdag moet het Lagerhuis opnieuw stemmen, maar zonder Europese toegevingen voor de backstop - die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden - ziet het er niet goed uit.

Oppositieleider Jeremy Corbyn speecht straks rond 16.30 uur Britse tijd nog op een Labour-conferentie in Schotland. Volgens verschillende Britse media ligt de partijtop met elkaar overhoop omdat Corbyn en andere kopstukken uit het pro-brexitkamp nu toch geen tweede referendum willen verdedigen. Corbyn zou nu enkel maar aandringen op een volksbevraging die de keuze geeft tussen de deal van May, of in de EU blijven. Als er een zachtere Brexit komt, moet die dus niet aan het volk worden voorgelegd, zeer tegen de zin van de remainers in de partij.

Brexitvergadering

Brexitminister Stephen Barclay en juridisch adviseur Geoffrey Cox zakten begin deze week af naar Brussel voor onderhandelingen met Barnier. Dat verliep naar verluidt erg stroef. De gesprekken krijgen normaal gezien dit weekend een vervolg, al zijn Barclay en Cox voorlopig nog in Londen. De ambassadeurs van de 27 andere lidstaten kwamen vandaag om 15 uur naar het Schumanplein voor een vergadering over de Brexit. May zelf zou zondagavond of maandag naar Brussel komen voor een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Het Britse Lagerhuis buigt zich dinsdag opnieuw over het echtscheidingsakkoord. Schieten ze dat opnieuw af, en stemmen ze daarna ook tegen een Brexit zonder akkoord, dan wenkt het uitstel. Maar ook dat is niet zaligmakend volgens May. “De EU zou nieuwe voorwaarden kunnen opleggen, en dat kan leiden tot een vorm van Brexit die niet aansluit bij waar het volk voor heeft gestemd.”

De brexitdatum is voorlopig nog altijd 29 maart. Maar als Londen en Brussel voor volgende week geen compromis vinden, wenkt het uitstel.

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Landsman

    May is wanhopig en probeerd haar postje te redden. Ze heeft het land in chaos gestort. Ze dient samen met Ferrage vervolgd te worden voor de ellende die ze veroorzaakt heeft. De UK heeft reeds de beste deal en dat is blijven. Nu dreigt ze dat bij blijven de EU extra voorwaarden gaat opleggen wat een grove leugen is. Er is geen Brexit en er komt geen Brexit, ze hebben hun eigen bevolking belazerd vanaf het begin. Tijd dat die lieden door justitie vervolgd gaan worden.

  • johan demuynck

    Natuurlijk wel is het de EU die toegevingen moet doen, want het is de EU die niet wil dat er een harde grens komt in Ierland !

Lees meer