3
Twitter

Mecanicien (29) kaapt leeg passagiersvliegtuig op luchthaven Seattle. Hij doet enkele loopings boven zee en stort neer

Alle vluchten op de internationale luchthaven van Seattle-Tacoma zijn een tijdlang opgeschort nadat een passagiersvliegtuig er zonder toestemming was opgestegen. Behalve de piloot was er niemand aan boord. Over zijn identiteit is nog niet veel bekend, maar volgens autoriteiten zou het om een mecanicien gaan van 29 jaar uit het plaatsje Sumner die werkte bij Horizon Air. "Het was ongelofelijk", aldus een getuige bij The Seattle Times. "Als iets uit een film. Na de crash bleef de rook lange tijd hangen."

De luchtverkeersleiding probeerde de piloot – die nog niet geïdentificeerd is – te contacteren en te overtuigen om te landen. Volgens nieuwssite Aeronautics zou het toestel een Horizon Air Q400 geweest zijn, een toestel dat 76 passagiers kan transporteren. Dat bevestigt Alaska Airlines. (lees hieronder verder)

F15's van de Air National Guard achtervolgden het toestel, maar het zou uit zichzelf neergestort zijn op Ketron Island, waar 20 mensen wonen. Het zou volgens de politie van Pierce County eerst enkele loopings uitgevoerd hebben. Volgens sheriff Paul Pastor veroorzaakte de crash een hevige brand. Er werden geen gewonden gemeld, maar de politie gaat ervan uit dat de 'piloot' omgekomen is.

Joyride

Volgens de politie zou het ook niet om terrorisme gaan. De man die er met het toestel vandoor ging, zou een mecanicien zijn van een niet genoemde luchtvaartmaatschappij. Hij stortte neer omdat hij stunt uit probeerde te voeren of omdat hij niet voldoende vliegskils had. De politie spreekt van een "joyride die helemaal fout ging" en vermoedt een wanhoopsdaad. (lees hieronder verder)

Het incident gebeurde om 20 uur plaatselijke tijd, dat is 5 uur 's morgens bij ons. De luchthaven is intussen weer open.

Gouverneur Jay Inslee (Dem) meldde in een statement dat er inderdaad vliegtuigen van de Air National Guard uit Oregon en Washington naast het gekaapte vliegtuig meevlogen en dat ze "klaar waren om te doen wat nodig was om iedereen te beschermen".

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of online via zelfmoord1813.be

3 De brandweer neemt de ferry naar het eiland waar het vliegtuig neerstortte.
AP De brandweer neemt de ferry naar het eiland waar het vliegtuig neerstortte.
3
AP

23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christina Peeters

    Dat is wel een heel spectaculaire manier om zelfmoord te plegen. Gelukkig geen andere slachtoffers

  • Marc Van de Velde

    Voor de kenners hier: het is perfect mogelijk een looping te maken met een passagiersvliegtuig. Ik zou het niet direct aanbevelen met een volgeladen vliegtuig, maar met een leeg kan het zeker. Je moet alleen weten met welke snelheid te beginnen zodat je niet halverwege uit de lucht valt. En ook niet te bruusk beginnen.

Lees meer