2 Mediatycoon Jimmy Lai.
AP Mediatycoon Jimmy Lai.

Mediatycoon en prominent lid democratiseringsbeweging Hongkong opgepakt

De politie in Hongkong heeft een prominent lid van de democratiseringsbeweging opgepakt. Het gaat om de oprichter van de krant Apple Daily, Jimmy Lai.

De 71-jarige mediatycoon is gearresteerd op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet, aldus een naaste medewerker van hem en een politiebron. “Jimmy Lai wordt momenteel gearresteerd wegens samenspanning met buitenlandse mogendheden”, schreef Mark Simon, een collega van Lai, op Twitter. Een politiebron vertelde het Franse persbureau AFP dat Lai is gearresteerd op beschuldiging van samenspannen met buitenlandse troepen en voor fraude.

“Regelrechte intimidatie”

In de kantoren van Apple Daily, de prodemocratische krant van Lai, is vlak na diens arrestatie door tientallen politieagenten een huiszoeking uitgevoerd. Dat blijkt uit beelden die live door de journalisten van het blad werden verspreid.

Apple Daily meldt nog dat Lais zoon Ian ook bij hem thuis is aangehouden. Een Apple Daily-bron vertelde dat ook andere leidinggevenden van het bedrijf doelwit waren. De politie doorzocht hun huizen, zei de bron. “We regelen advocaten om onszelf te verdedigen. We zien dit als regelrechte intimidatie”, zei de bron.

Al zeven arrestaties

De politie van Hongkong zegt dat zeven mensen zijn gearresteerd op verdenking van het overtreden van de nieuwe veiligheidswet, onder meer vanwege samenspanning met buitenlandse mogendheden. Het gaat om lokale mannen van 39 tot 72 jaar, aldus een woordvoerder. Volgens de politie is de operatie nog gaande en zijn verdere arrestaties mogelijk.

2 Jimmy Lai.
AFP Jimmy Lai.

Lees meer