De regio is al een decennium ten prooi aan gevechten tussen milities en rebellen.
AFP De regio is al een decennium ten prooi aan gevechten tussen milities en rebellen.

Meer dan 460.000 Soedanezen op de vlucht in Darfoer

Het stammengeweld en de gevechten tussen rebellen en regeringstroepen hebben dit jaar minstens 460.000 mensen ontheemd in het Soedanese gebied Darfoer. Dat deelden de Verenigde Naties vandaag mee.

"Volgens de humanitaire organisaties hebben minstens 460.000 mensen hun huizen in Darfoer ontvlucht sinds begin 2013, door het stammengeweld en de gevechten tussen de gewapende Soedanese strijdkrachten en de gewapende bewegingen", zegt het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA). "Dat cijfer is hoger dan de ontheemden in Darfoer in 2011 en 2012."

"De confrontaties tussen stammen zijn de grootste uitdaging en de meest ernstige bedreiging voor de veiligheid van Darfoer, meer nog dan de rebellenbewegingen", zei de Soedanese minister van Defensie, Abdelrahim Mohammed Hoessein, dinsdag nog voor het parlement.

Milities
De afgelopen jaren zijn de confrontaties tussen Arabische stammenmilities opgelopen, met honderden doden in het gebied tot gevolg. De regio is daarnaast al een decennium ten prooi aan gevechten tussen milities en rebellen.

Tien jaar geleden kwamen niet-Arabische bevolkingsgroepen in Darfoer in opstand tegen wat zij als een monopolie van de macht en rijkdommen door de Arabische elite beschouwden.

In een reactie pleegden de Janjawid-milities, die binnen de Arabische stammen werden gerekruteerd en door de regering gesteund worden, gruwelijkheden tegen de burgers. Volgens deskundigen kan Khartoem, dat krap bij kas zit, de stammen die de regering tegen de rebellie bewapende, niet meer controleren.

Lees meer