3 Dokter Anthony Fauci, de gerespecteerde hoofdimmunoloog van het Witte Huis, is afgebeeld op een muur in New York met de boodschap dat mensen hun handen moeten wassen.
Photo News Dokter Anthony Fauci, de gerespecteerde hoofdimmunoloog van het Witte Huis, is afgebeeld op een muur in New York met de boodschap dat mensen hun handen moeten wassen.

Meer dan 800 nieuwe coronadoden en 36.000 extra besmettingen in VS: mondmaskers verplicht in Washington, opnieuw binnen blijven in Texas

De afgelopen 24 uur zijn er in de Verenigde Staten opnieuw meer dan 800 coronadoden en meer dan 35.000 nieuwe besmettingen bijgekomen. Verschillende staten laten recordcijfers in het aantal besmettingen optekenen, en nemen opnieuw strenge maatregelen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens de website Worldometers dat de stand van zaken in de pandemie bijhoudt, tellen de Verenigde Staten momenteel 123.473 overlijdens als gevolg van Covid-19 voor 2.424.168 vastgestelde besmettingen. Gisteren werden 36.015 besmettingen en 863 doden geregistreerd.

In een aantal vroege haarden van de epidemie, zoals New York, is de situatie verbeterd, maar verschillende zuidelijke en westelijke staten kampen met een toename van het aantal positieve gevallen.

“Blijf binnen”

Texas bijvoorbeeld. De staat was er begin mei als de kippen bij om maatregelen tegen de verspreiding van het virus terug te schroeven, maar noteerde gisteren 5.000 nieuwe infecties. Dat is een record sinds het begin van de epidemie. Het verplichtte de Republikeinse gouverneur Greg Abbott de bevolking op te roepen thuis te blijven. Het aantal ziekenhuisopnames verdubbelde de voorbije maand en de hospitalen vrezen overspoeld te raken. 

Ook andere zuidelijke staten als Arizona (3.600 nieuwe besmettingen en 20 procent positieve resultaten) en Californië (6.500) lieten nieuwe records optekenen en zitten bijna aan hun limiet op de ziekenhuisbedden op de afdelingen intensieve zorg.

3 Amerikaans president Donald Trump sprak gisteren voor een volgepakte kerk in Phoenix, Arizona, terwijl die staat recordcijfers in de corona-epidemie liet optekenen. Van mondmaskers was bij het publiek weinig sprake.
AFP Amerikaans president Donald Trump sprak gisteren voor een volgepakte kerk in Phoenix, Arizona, terwijl die staat recordcijfers in de corona-epidemie liet optekenen. Van mondmaskers was bij het publiek weinig sprake.

Mondmaskers verplicht

In totaal kende bijna de helft van de 50 Amerikaanse staten de afgelopen veertien dagen een toename van het aantal gevallen. In tien staten nam het cijfer toe met meer dan 50 procent. Dat verklaart waarom het aantal bevestigde gevallen op 24 uur tijd al een maand niet terugloopt. Zeven staten tekenden een recordbezetting in de ziekenhuizen op.

In de staat Washington werd daarom bijvoorbeeld een mondmaskerplicht ingevoerd in het openbaar. De noordwestelijke staat kende als een van de eerste enkele lokale uitbraken aan het begin van de epidemie, en het aantal nieuwe besmettingen zit er ondertussen opnieuw in stijgende lijn. Ook verschillende steden verplichtten hun inwoners sinds deze week mondmaskers te dragen.

Minder steun voor testen

Dokter Anthony Fauci, de gerespecteerde hoofdimmunoloog van het Witte Huis, toonde zich gisteren opnieuw verontrust over de cijfers

Ondanks de alarmerende cijfers, zal de federale overheid binnenkort allicht beslissen de staten minder financiële steun te verlenen om testen uit te voeren. Daarmee zou president Donald Trump doorzetten met zijn aankondiging afgelopen weekend dat er minder getest moet worden, omdat het aantal nieuwe besmettingen volgens hem vooral daardoor zo de hoogte in schiet. Zijn medewerkers deden die suggestie eerst af als grapje, maar Trump verklaarde later dat hij “geen grappen maakt”.

Inreisbeperkingen voor Amerikanen?

Volgens The New York Times ligt in de EU een voorstel op tafel om inreisbeperkingen te hanteren voor Amerikanen, net als voor inwoners uit Rusland en Brazilië. President Trump verbood bij het begin van de pandemie in maart de toegang tot het Amerikaanse grondgebied voor EU-burgers. Dat Trump dat deed zonder enig overleg, zorgde voor tandengeknars in de Europese hoofdsteden, maar mogelijk wordt de maatregel nu dus omgedraaid.

3
REUTERS

Lees meer