26
REUTERS

Meer dan half miljoen vreedzame betogers in Barcelona, rellen en branden bij aparte manifestatie

Volgens de politie hebben vanavond 525.000 Catalanen in Barcelona gemanifesteerd tegen de strenge straffen die de separatistische politici maandag hebben gekregen. De manifestatie zelf verliep vreedzaam, bij een aparte betoging is de sfeer wel gespannen. In Catalonië vond vandaag een algemene staking plaats, op de vijfde dag van de protesten. Honderdduizenden demonstranten uit de bredere regio sijpelden vanmiddag al de stad binnen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vele separatisten uit Catalonië die sinds woensdag op weg waren richting Barcelona stroomden sinds vanmiddag de stad binnen. In afwachting van de massamanifestatie daar om 17 uur werden verschillende hoofdstraten afgesloten voor het verkeer. Betogers verzamelden zich op tal van plaatsen in de stad. Hoofdplaats van de manifestatie was de Gran Via, een van de drukste verkeersassen door de stad. Daar zijn volgens de gemeentelijke politie in totaal 525.000 manifestanten bij elkaar gekomen. Na de manifestatie willen betogers er een zitstaking van onbeperkte duur houden.

De duizenden betogers vertrokken woensdag vanuit vijf verschillende steden in Cataloni
ë richting de hoofdstad: Girona, Vic, Tarragona, Tàrrega en Berga. In totaal legde elke groep ongeveer 100 kilometer af. Onderweg sloten zich steeds meer boze Catalanen aan.

26
AFP

Rellen

Op de Via Laietana, aan het hoofdkwartier van de politie, is de sfeer vanavond grimmiger. Daar verzamelden enkele honderden studenten en radicale separatisten en worden opnieuw containers in brand gestoken. De politie heeft de brede straat afgegrendeld en staat klaar met de wapenstok. 

Groepjes radicale demonstranten spelen een kat-en-muisspel met de politie en trekken van kruispunt naar kruispunt, waar ze telkens nieuwe barricades opwerpen en containers in brand steken. Volgens de politie zijn drie manifestanten, onder wie twee minderjarigen, opgepakt. Een agent raakte gewond.

Sinds het begin van de protesten zijn al 128 betogers gearresteerd. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska raakten zeker 207 politieagenten gewond en werden ook 107 politiewagens vernield door demonstranten. Hoeveel betogers gewond zijn geraakt is niet bekend. Politiekorpsen vanuit het hele land zijn vanwege de chaos naar Barcelona gestuurd.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska zei vanavond dat radicale relschoppers tot zes jaar cel riskeren wanneer ze worden opgepakt.

26
AP

De beroemdste kathedraal van de stad in aanbouw, de Sagrada Familia, bleef vandaag als gevolg van de vele betogingen voor het publiek gesloten. Dichtbij de bekende toeristische trekpleister verzamelden zich honderden betogers. Het openbaar vervoer draaide op minimumdienst, veel scholen en universiteiten bleven dicht. Ook winkels bleven dicht in delen van het stadscentrum van Barcelona. “Ik heb het nog nooit zo rustig geweten op een weekdag”, aldus een conciërge in de wijk Eixample.

In de Seat-fabriek nabij Barcelona werd niet gewerkt, ook meerdere vestigingen van de Catalaanse supermarktketen Bonprue bleven dicht. 
Plaatselijke media melden dat groepjes activisten sommige kleine winkeliers belaagden en dwongen om luiken of deuren te sluiten. 

26 Op de Via Laietana werden opnieuw containers in brand gestoken.
REUTERS Op de Via Laietana werden opnieuw containers in brand gestoken.
26
AP

Blokkades

Separatistische betogers hebben in Catalonië ook opnieuw wegen geblokkeerd, onder meer de autosnelweg A7 van Spanje naar Frankrijk. De weg werd afgesloten bij La Junquera, er werden onder meer spijkers op het wegdek gegooid. De autosnelweg A2 werd bij Lérida, ten westen van Barcelona, ook geblokkeerd door betogers. 

Op de luchthaven van Barcelona werden tientallen vluchten afgelast, vooral van luchtvaartmaatschappijen Iberia en Vueling. De treinen rijden normaal, maar in het centrale station van Barcelona is extra veiligheidspersoneel ingezet.

26
AP

‘Beroepsrelschoppers’

Het Spaanse Hooggerechtshof sprak afgelopen maandag gevangenisstraffen tot 13 jaar uit tegen negen boegbeelden van de Catalaanse separatistische strijd, voor hun rol bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Dat zorgde voor een golf van protest. 

De ongeregeldheden van de afgelopen dagen lokken ook ‘beroepsrelschoppers’ naar Catalonië. Zo zouden tal van beruchte in het zwart gehulde ‘casseurs’ (hooligans) uit Frankrijk naar Barcelona zijn gekomen. Ook waren er zware incidenten tussen extreemrechtse manifestanten en separatisten. Twee extreemrechtse relschoppers die gisteren een jonge separatistische betoger te lijf gingen met knuppels, zijn vandaag gearresteerd, meldt de politie.

26 Protestanten stappen in groten getale de stad binnen.
AP Protestanten stappen in groten getale de stad binnen.

App en sites Tsunami Democràtic gesloten

Een Spaanse rechter heeft ondertussen aan de Guardia Civil het bevel gegeven de online communicatie van het platform Tsunami Democràtic plat te leggen. Via dat platform, dat vorige maand werd opgericht om de protesten tegen de veroordeling van de Catalaanse politici te stroomlijnen, worden protestacties in Catalonië gecoördineerd. De app werkt volledig anoniem. 

Maar volgens een Spaanse rechter maakt het platform “terrorisme” mogelijk, schrijft El Pais op basis van gerechtelijke bronnen.  Daarom moeten de website, de app en alle sociale mediaprofielen offline gehaald worden, klinkt het. Voorlopig werken het Twitterprofiel en de Instagram-pagina van het platform wel nog.

26 Duizenden demonstranten verzamelden in Barcelona voor een protestmanifestatie.
AFP Duizenden demonstranten verzamelden in Barcelona voor een protestmanifestatie.
26 Ook de oproerpolitie is opnieuw massaal aanwezig in Barcelona.
EPA Ook de oproerpolitie is opnieuw massaal aanwezig in Barcelona.
26
AFP
26 Betogers bij de Sagrada Familia. De beroemde kerk is als gevolg van de vele betogingen in de stad voor het publiek gesloten.
AP Betogers bij de Sagrada Familia. De beroemde kerk is als gevolg van de vele betogingen in de stad voor het publiek gesloten.
26
EPA
26
AFP
26
REUTERS
26
EPA
26
AFP
26
AFP
26 Files nabij de Frans-Spaanse grens door een blokkade van de Spaanse weg.
REUTERS Files nabij de Frans-Spaanse grens door een blokkade van de Spaanse weg.
26
AP
26
AP
26 De politie in de stad werd met eieren en andere objecten bekogeld.
AP De politie in de stad werd met eieren en andere objecten bekogeld.
26
AP
26
REUTERS
26
AFP
26
EPA
26
EPA

100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ferdinand Engelbeen

    andre poelmans, goeie rekenkunde: "slechts" 43% is kunnen stemmen, ondanks het verbod en het neerknuppelen van vrouwen en bejaarden. De rest is uit schrik thuisgebleven of ze hebben de stembussen ingepikt, zodat die niet konden worden geteld. Dus kan niemand weten hoeveel er voor of tegen onafhankelijkheid waren. Had men het referendum gewoon toegelaten dan was het duidelijk geweest. Het is Catalonië dat de rest van Spanje recht houdt, daarom mogen ze niet weg...

  • andre poelmans

    Kris Plateau, slechts 43% is geweest tijdens het referendum....uiteraard voorstanders. De rest moet werker, en die beseffen dat de kudde vrijheid roepers eigenlijk roepen om beter te kunnen leven en niet te werken. Ik heb 9 jaar in Cataluña gewerkt, jij en al die andere meelopers ( met de media) moeten mij niet zeggen hoe de vork in de steel zit. Jullie kennen de Catalanen niet... het gaat niet om vrijheid...het gaat te profiteren van de stategische plaats waar ze wonen.

Lees meer