Photo News

Meer details over telefoongesprek Trump met Oekraïense president: roep om impeachment steeds luider

De Amerikaanse president Donald Trump zou tijdens een telefoongesprek in juli bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben aangedrongen onderzoek te doen naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Ondertussen klinkt de roep om een afzettingsprocedure steeds luider omdat Trump zich als president met de rechtsgang bemoeide. Joe Biden beschuldigt Trump van machtsmisbruik en wil dat de zaak verder onderzocht wordt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Washington Post meldde de voorbije dagen dat een klokkenluider uit de Amerikaanse inlichtingendiensten een klacht had ingediend, blijkbaar rond een telefoongesprek van Trump met de nieuwe leider van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Volgens een Oekraïense weergave van het gesprek van 25 juli bespraken de twee partijen een onderzoek naar twee gevallen van corruptie. Eén dossier had te maken met Biden en zijn zoon Hunter.

The Wall Street Journal achterhaalde even later dat Trump er in het gesprek acht keer bij Zelensky op zou hebben aangedrongen om een onderzoek te openen naar Biden en zijn zoon. De zaak gaat over de banden die Bidens zoon heeft met een lokaal gasbedrijf. Hunter Biden kreeg in 2014 een job bij het bedrijf, vlak nadat zijn vader als vice-president tijdens een bezoek aan Oekraïne had gehamerd op het belang van de aardgaswinning voor de onafhankelijkheid.

Dat bedrijf werd in die periode onderzocht door de hoogste Oekraïense aanklager op beschuldiging van corruptie. Die aanklager werd in 2016 zelf door het parlement weggestemd omdat hij zelf beschuldigd werd van grootschalige corruptie. Biden heeft toegegeven dat hij er bij Oekraïne mee gedreigd heeft om het land geen hulp te verstrekken zolang de openbare aanklager niet ontslagen werd. Die eis werd ook gesteld door de bredere Amerikaanse regering, de Europese Unie en andere internationale instellingen.

Trump en zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuiliani zeggen echter dat deze aanklager onderzoek deed naar corruptie bij het bedrijf, en dat hij ook Hunter in het vizier had. 

Rechtsgang

Giuliani gaf in een interview op CNN zelf toe dat hij Oekraïne heeft gevraagd om onderzoek te doen naar Biden. Giuliani deed dat luttele seconden nadat hij het eerst ontkende. Zelfs al ging Biden in de fout, is het ongebruikelijk dat een president een onderzoek probeert af te dwingen via een persoonlijke advocaat. Trump mag zich als president niet met de rechtsgang bemoeien.

De senatoren Elizabeth Warren en Cory Booker, die ook Democratische presidentskandidaten zijn, eisen om die reden dat er een impeachmentprocedure tegen Trump wordt opgestart. “Na het Mueller-rapport had het Congres de plicht om een impeachment te starten. Door niet te handelen, is het Congres medeplichtig aan de laatste poging van Trump om buitenlandse hulp te vragen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Doe je grondwettelijke plicht en zet de president af", tweette Warren gisteren in niet mis te verstane bewoordingen. 

“Overweldigend machtsmisbruik”

Ook voormalige vicepresident en Democratisch presidentskandidaat Joe Biden vraagt een verder onderzoek van de zaak. “Dit lijkt op overweldigend machtsmisbruik. Om aan de telefoon met een buitenlandse leider die hulp zoekt van de Verenigde Staten vragen over me te stellen en zaken te impliceren... dit is schandelijk”, zei Biden tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa. “Trump gebruikt dit omdat hij weet dat ik hem zal verslaan en hij misbruikt zijn macht en elk element van het presidentschap om een smeercampagne tegen me te proberen”, aldus Biden. 

De Democraat ontkent dat hij ooit met zijn zoon gesproken heeft over zijn zaken in Oekraïne. “Je zou naar Trump moeten kijken. Je zou hem de vraag moeten stellen: waarom is hij aan de telefoon met een buitenlands staatshoofd en probeert hij een buitenlands staatshoofd te intimideren.”

Nog opvallender is dat nu ook conservatieve opiniemakers, zoals Max Boot en Rick Wilson, voor het eerst aandringen op een impeachment.

Oekraïne ontkent druk van Trump

Oekraïne ontkent ondertussen dat Trump druk heeft uitgeoefend op zijn Oekraïense ambtgenoot. 

“Ik weet waarover dat gesprek ging en ik denk niet dat er druk is uitgeoefend”, zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadim Pristajko in reactie op de mediaberichten. 

53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Boni

    De zoon van J. Biden zou ceo worden van een firma die schaliegas ( bodemverontreiniging ) in het oosten van Oekranie zou ontginnen , maar eerst moest de USA er " vrijheid en democratie " brengen en een gewillig ander bestuursregime . De geschiedenis heeft er iets anders van gemaakt.

  • marc Deglin

    de linksen hebben nooit tegen hun verlies gekunnen. onvolwassen mensen die alle zin voor realiteit hebben verloren. vergis u niet : in belgie gebeurt dat ook , velen van de spa en ps zijn betrapt voor corruptie , maar als het aan de partij ligt , word alles onder het doofpot-matje geschoven.

Lees meer