2
UNKNOWN

Meeste risico op genocide of massamoord in Afrika

Grensconflicten zijn de grootste bedreiging van etnische minderheden, zeker in de Afrikaanse landen. Dat blijkt uit het rapport "People under Threat" van de Minority Rights Group International (MRGI). Meer dan de helft van de twintig landen in de wereld waar de bevolking het meeste risico loopt op genocide of massamoord, ligt in Afrika. De uitbreiding van de grensconflicten is een belangrijke factor in het minder stabiel worden van Afrika.

Tsjaad
In totaal figureren twaalf Afrikaanse landen in de top-20 van landen waar de etnische minderheden het meest bedreigd zijn ter wereld. Somalië, Soedan, Ethiopië, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek voeren de lijst aan. Tsjaad steeg veertien plaatsen sinds 2007. In het oosten van Tsjaad, aan de grens met Soedan, groeide het geweld tussen gemeenschappen.

"Het internationaal falen om een antwoord te bieden op de mensenrechtencrisis in Darfoer heeft tienduizenden levens gekost, niet alleen in Soedan, maar ook in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek", zegt Mark Lattimer, directeur van MRGI. "En het moorden gaat door in 2008."

Alarmerend
De mensenrechtenorganisatie vindt het alarmerend dat staten die als stabiel beschouwd worden, zoals Kenia, enorm stegen in de rangschikking. In de top-7 staan ook drie Aziatische landen: Myanmar (Birma), Afghanistan en Pakistan. In het Midden-Oosten blijft Irak de meest gevaarlijke plaats om te wonen. (belga/gb)

2
UNKNOWN

Lees meer