2
Getty Images

Merkel en Hollande waarschuwen in Verdun voor splitsing Europa

Aan de oorlogsgraven in het Franse Verdun hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande waarschuwen voor een nieuwe splitsing van Europa. "De krachten van verdeeldheid en isolatie zijn weer aan het werk", zei Hollande, bij een gemeenschappelijke herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de gevechten tussen Duitse en Franse troepen honderd jaar geleden tijdens de Slag om Verdun.

"Zuiver nationaal denken en handelen zullen ons terugwerpen", waarschuwde Merkel. "Dat geldt zowel voor de oplossing voor de Europese schuldencrisis, voor de omgang met de vele mensen die bij ons toevlucht zoeken, als voor alle grote uitdagingen uit onze tijd."

Bij Verdun, de stad in het noordoosten van Frankrijk, lieten in 1916 meer dan 300.000 Franse en Duitse soldaten het leven. Meer dan 10 maanden lang leverden de troepen van beide landen er slag, zonder dat een van beide partijen er uiteindelijk terreinwinst boekte.

De strijdende partijen van toen bezwoeren bij een symbolische ceremonie aan het Ossuarium van Douamont, met ongeveer 4.000 Duitse en Franse kinderen, hun vriendschap. "Verdun staat voor absolute wreedheid en zinloosheid", zei Merkel. "Tegelijk is Verdun een symbool van het verlangen naar vrede, de overwinning op de haat en de Duits-Franse verzoening."

Volgens Merkel worden de 300.000 slachtoffers van het bloedbad eervol herdacht "als we ons bewust blijven van de lessen die Europa uit de rampen van de twintigste eeuw heeft getrokken". Een daarvan is de gave en de bereidheid om zich te realiseren hoe nodig het wel is "zich niet af te zonderen, maar open te staan voor elkaar".

"Europa wordt aangeduid als oorzaak van alle kwaad", zei de Franse president François Hollande. "Maar ze vergeten daarbij dat Europa ontstaan is uit rampspoed."

Hollande legde de nadruk op het vredesproject Europa. "We weten heel precies dat de tijd om het te verwoesten veel korter was dan de lange tijd die nodig was om het op te bouwen." De Europese Unie blijft een referentie voor veel volkeren "die van vrede dromen". 

Merkel en Hollande staken een eeuwige vlam aan in het Ossuarium van Douaumont, waar de resten van 130.000 gesneuvelde soldaten liggen. Een nieuwe inscriptie wijst erop dat het naast Franse ook om Duitse soldaten gaat. Ook de volledig herwerkte gedenkplaats van Verdun, die door de politici werd ingehuldigd, beschrijft nu herinneringen van beide partijen.

Merkel en Hollande traden in de voetsporen van hun voorgangers Helmut Kohl en François Mitterand. Zij schudden elkaar de hand in Verdun in 1984, een symbool van de Frans-Duitse verzoening.

2
EPA

Lees meer