Merkel en Erdogan tijdens Merkels bezoek aan Ankara op 2 februari.
AP Merkel en Erdogan tijdens Merkels bezoek aan Ankara op 2 februari.

Merkel: "Erdogans nazivergelijking moet stoppen"

Angela Merkel heeft vandaag de tegen haar gerichte uitlatingen van de Turkse president Erdogan over "nazimethoden" verworpen. De Duitse bondskanselier herhaalde dat de nazivergelijkingen van de kant van Turkije zonder meer moeten stoppen.

Merkel liet dat vandaag weten na een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens haar zal de Duitse regering dat soort uitlatingen niet langer toestaan.
Erdogan verweet gisteren na Duitsland ook Angela Merkel persoonlijk het gebruik van "nazimethoden".

"Jij gebruikt ook nazimethoden", sprak hij tijdens een toespraak in Istanboel tot een denkbeeldige Merkel. "Bij wie? Bij mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, bij mijn broers en zussen ministers, bij mijn broers en zussen afgevaardigden die daarheen reizen".

De Turkse president trekt van leer vanwege het niet toestaan van campagnes voor het Turkse referendum in Duitsland. Hij noemde ook Nederland eerder nazistisch en fascistisch in de diplomatieke rel die ontstond nadat de Turkse minister Kaya van Familiezaken was uitgezet.

Eerder beschuldigde Erdogan Duitsland én Nederland al van nazisme. Merkel reageerde toen in een gezamenlijk communiqué met de Franse president François Hollande dat "vergelijkingen met het nationaal-socialisme en andere beledigingen van Duitsland en andere staten onaanvaardbaar zijn".

7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • RD DR

    Merkel wordt zwak! Ze was fantastisch maar aub nu een nieuwe sterke vrouw of man.

  • Civilex Bemilit

    Ben Sen, nu zeg je het correct; een komiek. En dat is Erdogan voor vele Europeanen, een dictatoriale clown.