2 Jamal Khashoggi stierf in het consulaat, gaf Saoedi-Arabië gisteren toe. Volgens het land gebeurde dat echter bij een vechtpartij en niet met opzet. Waar het lijk is, is officieel nog altijd niet geweten.
AFP Jamal Khashoggi stierf in het consulaat, gaf Saoedi-Arabië gisteren toe. Volgens het land gebeurde dat echter bij een vechtpartij en niet met opzet. Waar het lijk is, is officieel nog altijd niet geweten.

Merkel schort wapenleveringen aan Saoedi-Arabië op zolang dood kritische journalist niet opgehelderd is

Duitsland zal geen wapens aan Saoedi-Arabië leveren zolang niet is opgehelderd wat er met de verdwenen journalist Jamal Khashoggi is gebeurd. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gezegd op een campagnebijeenkomst van haar partij. Ook Wallonië sluit niet uit dat de uitvoerlicenties voor wapens naar Saoedi-Arabië worden opgeschort als de betrokkenheid van het koninkrijk bij de dood van de journalist bewezen wordt. Dat verklaarde minister-president Willy Borsus op het televisienieuws van RTBF en RTL-TVi. De beslissing zal evenwel genomen worden in een overlegd kader met andere landen.

Angela Merkel herhaalde haar veroordeling van de moord op de journalist, die niet meer is gezien sinds hij op 2 oktober het Saoedische consulaat in Istanboel binnenging. “We zijn er verre van dat dit is opgehelderd en dat zij die verantwoordelijk zijn aansprakelijk zijn gesteld”, zei Merkel tegen journalisten. “Wat betreft wapenexporten, die kunnen in de huidige omstandigheden niet plaatsvinden.”

Merkel bevestigt daarmee de beleidslijn die eerder al door minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas was geopperd. Maas had gisteren in een interview met de televisiezender ARD gezegd dat hij zich niet kan inbeelden dat nieuwe wapenleveringen naar Saoedi-Arabië zouden goedgekeurd worden zolang de vragen over dood van de journalist onbeantwoord blijven.

Saoedi-Arabië is na Algerije de grootste klant van de Duitse militaire industrie. Dit jaar is voor 416 miljoen euro aan exportvergunningen uitgegeven voor wapenleveranties aan het koninkrijk. Het exporteren van wapens naar Saoedi-Arabië vormt in Duitsland al langer het onderwerp van debat, onder meer als gevolg van de Saoedische betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen. De huidige regering had daarom nog geen nieuwe afspraken gemaakt over leveringen aan Saoedi-Arabië. Maar deals die eerder al in gang waren gezet, konden wel gewoon doorgaan.

2 Merkel tijdens de persconferentie van haar partij.
Bernd von Jutrczenka/dpa Merkel tijdens de persconferentie van haar partij.

"Standpunt bepalen na overleg”

In ons land steunt Wallonië de Europese vraag naar een "ernstig en diepgaand" onderzoek. "En na overleg met een aantal Europese en niet-Europese landen gaan we ons standpunt bepalen in functie van de resultaten van dit onderzoek", zei Borsus. Indien de feiten waarvan het Saoedische koninkrijk beschuldigd wordt, bevestigd worden, "is dat onaanvaardbaar", aldus de Waalse minister-president. "Dat vereist een reactie en we sluiten een opschorting van de wapenleveringen niet uit."

Wallonië kijkt onder meer uit naar het standpunt dat Duitsland zal innemen, verduidelijkte Borsus aan Belga. Gisterenavond liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op de ARD verstaan dat de Duitse regering wapenleveringen naar Saoedi-Arabië moeilijk zouden goedgekeurd worden zolang de vragen over dood van de journalist onbeantwoord blijven.

In 2017 was Saoedi-Arabië de belangrijkste klant van de Waalse wapenindustrie voor een totaalbedrag van 153 miljoen euro.

Morgen overlegt minister-president Borsus met zijn partijgenoot en federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Beide MR-ministers vergezellen het vorstenpaar op zijn staatsbezoek aan Portugal.
In juni 2017 keurde de Kamer een resolutie over de relatie tussen België en Saoedi-Arabië goed, waarin de gewesten gevraagd geen uitvoerlicenties meer te verlenen voor Saoedi-Arabië. MR, die toen in Wallonië nog in de oppositie zat, stemde voor. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Iedereen misbruikt nu die journalist ook al is hij nu dood voor politiek schaken . De echte reden is m.i. dat die wapens worden ingezet tegen de Houthi's in Jemen en we hebben allemaal al de skeletkindjes gezien, nietwaar ? Merkel en co dus ook en ze begint zich een beetje ongemakkelijk te voelen. Zou je niet ?

  • WILLY FREMAUT

    Walonie zal de wapenleveringen 14 dagen uitstellen ;wat een ramp voor de Saudies!

Lees meer