Merkel staat open voor schuldverlichting Griekenland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich voor een schuldverlichting voor Griekenland uitgesproken. Een schuldenkwijtschelding wees ze tijdens een interview met de Duitse televisiezender ZDF resoluut af, maar ze ziet wel "speelruimte" met de rentes en looptijden.

Ze rekent erop dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw een deel van de noodleningen aan Griekenland voor zijn rekening zal nemen. IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft beloofd zich daarvoor in te zetten, dixit Merkel.

De eurolanden schaarden zich eerder deze week achter een derde hulpprogramma van ongeveer 86 miljard euro voor het financieel geplaagde Griekenland. Het Duitse parlement spreekt zich woensdag uit over de nieuwe hulp. Dat het akkoord er kwam, is volgens Merkel aan haar minister van Financiën Wolfgang Schaüble te danken. Ze stond in de laatste onderhandelingsuren vaak in contact met hem.

"Het IMF nam deel aan de onderhandelingen, het steunt de deal met Griekenland", zei Merkel nog. "Ik twijfel er niet aan dat de woorden van Lagarde worden omgezet in daden." 

Staatsschuld
Het IMF heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk laten weten dat de eurolanden de Grieken tegemoet moeten komen met schuldverlichting. Het fonds kan alleen geld lenen aan landen die uitzicht hebben op een houdbare staatsschuld. Zonder schuldverlichting is daarvan in Griekenland geen sprake, liet Lagarde vrijdag nog weten. Het IMF beslist naar verwachting in oktober of het 16 miljard euro zal bijdragen aan het programma van 86 miljard.

Aanpassingen
Merkel ziet dus wel ruimte voor aanpassingen aan de looptijd en rente van leningen aan Griekenland. Het is de vraag of dit ver genoeg gaat voor het IMF. Lagarde benadrukte vrijdag dat de eurolanden verder moeten gaan dan tot nu toe wordt overwogen.

Schaüble zei zaterdag dat de "ruimte voor schuldverlichting in oktober niet zeer groot is". Maar dat betekende meteen ook dat er volgens hem wel ruimte is.

Ik twijfel er niet aan dat de woorden van Lagarde worden omgezet in daden

Angela Merkel

Lees meer