Merkel wakkert geruchten aan dat ze Europese toppositie ambieert

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bezorgd om de toekomst van de Europese Unie en "voelt zich verantwoordelijk om te waken over het lot van Europa". Dat zegt ze in een interview met zes grote Europese kranten. De bondskanselier wakkert daarmee opnieuw de geruchten aan dat ze een Europese toppositie ambieert.

"Veel mensen zijn bezorgd om Europa, ik ben dat ook", zegt Merkel aan de zes kranten, waaronder de Duitse Süddeutsche Zeitung, het Franse Le Monde en La Stampa uit Italië. "Dat maakt opnieuw een gevoel van verantwoordelijkheid in mij wakker om samen met anderen te waken over het lot van Europa."

Geruchten

Merkel wakkert daarmee opnieuw de geruchten aan dat ze na haar termijn als bondskanselier wel eens de sprong zou kunnen maken naar Europa. Hier en daar wordt ze genoemd als mogelijke opvolger van Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei eerder al dat hij het mogelijk acht dat Merkel naar Brussel verhuist: "Ik kan mij niet voorstellen dat Angela Merkel in de anonimiteit verdwijnt.”

De bondskanselier zelf ontkent de geruchten met klem. “Ik ben voor geen enkel politiek ambt, eender waar, ook niet in Europa, kandidaat”, zei ze vanmiddag na een gesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte in Berlijn. 

Merkel kondigde vorig najaar haar afscheid van de Duitse politiek aan. Ze stelt zich in 2021 niet meer opnieuw verkiesbaar en gaf ook het voorzitterschap van haar partij al uit handen.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marleen Sauvillers

    Wat die vrouw heeft teweeg gebracht is ongekend. Merkel zou beter uit de politiek stappen. Dank zij haar is extreem rechts overal in de opmars.

  • benny vandersanden

    Ik ben ook diep bezorgd over Europa maar net omdat mensen als Merkel het voor het zeggen hebben

Lees meer