3
Riera

Met 25 km/uur van Neerpelt naar Ibiza

Het moet niet altijd de trein naar Oostende zijn: deze 52-jarige Limburger rijdt liever met de tractor naar Ibiza. Peter Vanderheyden tufde van z'n huis in Neerpelt naar z'n flat in Eivissa, een tocht van 1.600 kilometer... met 25 km/uur.

"Vier jaar geleden kocht ik m'n appartement hier vlak bij Santa Eularia, het dorpje waar mijn broer woont. Sindsdien kom ik wel 10 keer per jaar", vertelt Peter Vanderheyden (52), een trucker uit Neerpelt. Hij maakte de tocht al per vliegtuig, auto en motorfiets, maar deze keer was het tijd voor iets meer avontuurlijks, zo vond hij. "En dus koos ik voor m'n gerestaureerde tractor, een 49 jaar oude Fendt.

De vrachtwagenchauffeur bokste zelf een speciale laadkoffer in elkaar mét slaapruimte, die achterop z'n uitzonderlijke vervoersmiddel gemonteerd werd. "In die koffer zat een opbergruimte voor mijn kleren, wat eten, een batterij om m'n lampjes te laten branden en m'n gsm van stroom te voorzien en natuurlijk ook m'n matras om op te slapen."

Stand van de zon
Op 18 juni begon Peter zijn rit. Met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur waren snelwegen uitgesloten. "In België ging alles nog zeer vlot. Ik ken onze wegen en er zijn genoeg tankstations." Eenmaal in Frankrijk was dat niet meer het geval. "Soms kwam ik maar één of twee tankstations per dag tegen, maar gelukkig ben ik nooit zonder brandstof gevallen."

Peter reed de hele tijd zonder gps. "Om m'n route uit te stippelen, nam ik een landkaart van Frankrijk. Neerpelt lag er net niet meer op, maar vanuit Limburg heb ik met behulp van een bezemsteel een rechte lijn naar Barcelona getrokken. Die heb ik zo goed en zo kwaad mogelijk proberen te volgen. Ik bekeek de naambordjes van de grote dorpen en steden die ik tegenkwam en volgde de stand van de zon. Op die manier probeerde ik de goeie koers aan te houden."

Héét, zo zonder airco
Tussen de uitgestrekte Franse velden genoot hij volop van de natuur. "Door langs die kleine binnenwegen te rijden, besefte ik pas hoeveel afstand je overbrugt als je op reis gaat. Vanuit Eindhoven sta ik per vliegtuig in zo'n 2,5 uur in Ibiza. Maar nu heb ik mensen ontmoet en dingen gezien die ik anders nooit ontdekt zou hebben. Het was een fenomenale belevenis voor iemand als ik die houdt van het landbouwleven."

In totaal zat Peter 84 uur op zijn tractor om op zijn eindbestemming te geraken. "En bij momenten was het héét, zo zonder airco", lacht hij. "Maar ik heb ook geen enkele regenbui gehad. Het ging eigenlijk vlotter dan verwacht. Ik reed van zonsopgang tot zonsondergang. En daarna parkeerde ik mijn tractor in een kiezelweggetje tussen de velden of in een bos en kroop in m'n koffer om te slapen, tot de vogeltjes me weer wakker tsjilpten."

Nog een ommetje
Zeven dagen na zijn vertrek in Neerpelt tufte Peter de Catalaanse hoofdstad Barcelona binnen... en werd hij voor het eerst tegengehouden door de politie. "Plots deden enkele agenten teken dat ik aan de kant moest. Niet omdat ik iets fout gedaan had, maar omdat ze onder de indruk waren van m'n tractor en er een foto mee wilden maken. Toen ik daarna verder de stad inreed, bleef één bepaalde taxi de hele tijd naast me rijden omdat de passagiers ook foto's wilden maken van m'n Fendt." Uiteindelijk maakten Peter én z'n tractor met de ferry de oversteek van Barcelona naar Ibiza. "Toen die aan land kwam, moest ik nog een uurtje rijden en dan was ik er eindelijk."

Zijn aankomst ging niet onopgemerkt voorbij. "Plots stond ik op de voorpagina van de krant hier en zat ik in twee televisie-uitzendingen", lacht Peter. "Nooit gedacht dat mijn zot idee zo veel aandacht zou krijgen." Over een drietal weken keert hij terug - opnieuw met z'n tractor, uiteraard. De kortste weg terug, dat hoeft niet per se. "Ik kies een oostelijkere route - zo zie ik weer nieuwe streken en mensen."

Ik ben maar één keer tegengehouden door de politie. Omdat ze een foto wilden maken van m'n tractor

Peter Vanderheyden
3 Hij knutselde zelf een speciale laadkoffer in elkaar mét slaapruimte, die hij achterop z'n tractor monteerde.
Riera Hij knutselde zelf een speciale laadkoffer in elkaar mét slaapruimte, die hij achterop z'n tractor monteerde.
3 Op Ibiza zien ze wel vaker gekke dingen, maar dít hadden ze nog nooit gezien en prompt belandde de Belg op de voorpagina van een krant.
rv Op Ibiza zien ze wel vaker gekke dingen, maar dít hadden ze nog nooit gezien en prompt belandde de Belg op de voorpagina van een krant.

Lees meer